MZK: Oči Brna - Robert Musil, cizinec v Brně

09.12.2016 20:37

Praha má svého světového Franze Kafku, Brno má svého světového Roberta Musila (1880–1942). Praha o tom ví, Brno zatím nic netuší. Jednoho z největších romanopisců dvacátého století v Brně připomíná jednoduchá deska na Jaselské ulici. A to je všechno. Robert Musil se proto stal osobností pravidelného cyklu Oči Brna v období prosinec 2016 – leden 2017. Tentokrát výstavu připravil PhDr. Vojen Drlík.

MZK: Oči Brna - Robert Musil, cizinec v Brně
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Spisovatel – autor monumentálního (a nedokončeného) románu Muž bez vlastností, považovaný vedle Franze Kafky a Thomase Manna za klasika velké německé literatury dvacátého století, se narodil v roce 1880 v Klagenfurtu Alfredu a Hermíně Musilovým. Selský rod Musilů byl původem z Rychtářova u Vyškova a až odchodem Robertova dědečka do Rakouska se rozdělil na českou a rakouskou větev.

Do země svých předků se Robert vrátil jako chlapec, když se stal jeho otec v roce 1891 profesorem brněnské techniky, kde působil až do svého penzionování. Robert postupně prošel různými vojenskými školami, ale nakonec absolvoval brněnskou techniku (1898–1891) a posléze ještě berlínskou univerzitu. Nejprve navštěvoval nižší vojenskou reálku v Eisenstadtu (1892–1894), pak vyšší vojenskou reálku (kadetku) v Hranicích na Moravě (1894–1897). Následně ještě na několik měsíců zkusil vojenskou akademii.

Společensky a literárně se projevil krátce po svém příchodu na brněnskou techniku. V denním tisku uveřejnil první krátké prózy a drobné literární zprávy a uplatnil se i jako sportovec – cyklista, šermíř, plavec. Do Brna se za rodiči vracel až do roku 1924 a místa jeho mládí hrají významnou roli i v jeho prózách. Musilova první knižně publikovaná próza Zmatky chovance Törlesse se odehrává v prostředí vojenské kadetky v Hranicích na Moravě, Brno se několikrát vynořuje v proudu vyprávění a úvah románu Muž bez vlastností, je částečně dějištěm novely Tonka a brněnské reálie najdeme i ve svazku drobných próz Pozůstalost za života.

Až do svého nuceného švýcarského exilu udržoval Robert Musil tu s větší, tu s menší intenzitou kontakty s českým prostředím, mj. i se svým příbuzným, českým orientalistou a cestovatelem Aloisem Musilem.

Doplňující info o výstavě a dalších připravovaných akcích ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…