MŽP: Metodika serveru Hlídač smluv je prapodivná, očerňuje i ty, kteří důsledně dodržují zákony

07.01.2017 21:16

Ministerstvo životního prostředí se ohrazuje vůči opakovaným vyjádřením provozovatele serveru Hlídač smluv Michala Bláhy v médiích, týkajících se počtu a hodnoty zveřejněných smluv, které MŽP vkládá do registru smluv.

MŽP: Metodika serveru Hlídač smluv je prapodivná, očerňuje i ty, kteří důsledně dodržují zákony
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Ministerstvo životního prostředí dle povinnosti vyplývající ze zákona od 1. 7. 2016 důsledně zveřejňuje všechny nově uzavřené smlouvy nad 50 tisíc Kč (bez DPH), které uzavře s dodavatelskými subjekty. To, že jejich hodnota celkově nedosahuje určité korunové hodnoty nebo nedosahuje počtu jako u ostatních ministerstev, nebo dokonce nedosahuje nějaké výše v porovnání s celkovým rozpočtem MŽP, neznamená, že by ministerstvo mělo být dle přímého vyjádření Michala Bláhy, citovaného včera v Deníku (více zde), ostudné, nedodržovalo by zákon nebo by snad mělo něco tajit.

Taková logika provozovatele serveru a tak i zjevně jeho metodika hodnocení je naprosto scestná a očerňuje (zřejmě nejen) Ministerstvo životního prostředí. Konečný rozpočet Ministerstva životního prostředí je tvořen z více než 95 % tzv. transfery, tedy prostředky, které se v průběhu roku převádí subjektům, které získají dotaci v různých dotačních titulech MŽP (např. Nová zelená úsporám, OPŽP atp.). Zde smlouvu nahrazuje Rozhodnutí o poskytnutí dotace, které se do registru smluv ovšem nezadává. Po odečtení těchto prostředků a dále prostředků na mzdy zaměstnanců se rozpočet MŽP na jeho provoz sníží na 1,6 mld. Kč. MŽP v roce 2016 zveřejnilo všechny smlouvy, tak jak mu ukládá zákon, v hodnotě přes 200 mil. Kč. To je přes 12 % provozního rozpočtu MŽP. Zároveň je nutné upozornit, že do registru se vkládají nově uzavřené smlouvy. Hodnocení opět naprosto nereflektuje fakt, že některé smlouvy mohou být na úřadech uzavřené z předchozích let na delší časové období. Odmítáme tak tvrzení provozovatele serveru a vyzýváme média, aby referovala o pravdivých skutečnostech a nemátla veřejnost zcela nepravdivými údaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…