MŽP: Ochrana biologické rozmanitosti se musí promítnout i do zemědělství, lesnictví, rybolovu nebo cestovního ruchu

12.12.2016 14:32

V mexickém Cancúnu proběhlo jednání ministrů z různých rezortů z celého světa k posílení problematiky ochrany biologické rozmanitosti ve všech souvisejících sektorech, nyní konkrétně v zemědělství, lesnictví, rybolovu a cestovním ruchu. Českou republiku reprezentovali náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž společně s náměstkem ministra zemědělství Patrikem Mlynářem. Na závěr dvoudenního jednání byla přijata ministerská deklarace s výzvou k vytvoření rezortních a meziresortních plánů i politik ve výše zmíněných oblastech se zaměřením na zachování a obnovu biodiverzity.

MŽP: Ochrana biologické rozmanitosti se musí promítnout i do zemědělství, lesnictví, rybolovu nebo cestovního ruchu
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Tzv. Cancúnská deklarace [1] stanovuje jasný směr pro další aktivity v oblasti zohlednění problematiky ochrany biodiverzity napříč všemi relevantními sektory, které by měly být jak na globální, tak na místní úrovni v nejbližší době realizovány.

Na téma celosvětového udržení biologické rozmanitosti v těchto dnech v mexickém Cancúnu naváže 13. zasedání smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD), které představuje nejvýznamnější mezinárodní jednání zaměřené na globální ochranu přírody a přírodních zdrojů.

Na zasedání se bude projednávat zejména zatím nedostatečný stav plnění cílů Strategického plánu pro biodiverzitu do roku 2020, posílení ochrany mořské biodiverzity nebo budoucí analýza rizik a možná regulace tzv. syntetické biologie [2], která vyvíjí organismy podobné živým modifikovaným organismům (living modified organism - LMO). Zasedání se bude zabývat dosavadním výzkumem a dalšími kroky ve vyhodnocení rizik, které určité skupiny takových organismů představují.

Česká republika společně s ostatními členskými státy EU dlouhodobě usiluje o posílení aktivit směřujících k ochraně světové biodiverzity, včetně nezbytné ochrany ekosystémů a služeb, které zajišťují lidské společnosti předpoklad pro její udržitelný rozvoj.

Poznámky:
[1] Text Cancúnské deklarace ZDE.
[2] Syntetická biologie je oborem výzkumu, který spojuje genetiku, chemii a inženýrství s cílem zkonstruovat zcela nové organismy a vytvořit nové formy života, které se nenacházejí v přírodě, ale mohly by mít pro lidskou společnost značný přínos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…