MŽP: Překlad polského rozhodnutí o Turowu dorazil, ekologické organizace se mohou nyní odvolat

17.02.2020 22:01

Do Česka oficiálně dorazilo environmentální rozhodnutí polského Regionálního ředitelství pro ochranu životního prostředí ve Vratislavi o posouzení vlivů prodloužení těžby na dole Turow. Stanovisko polského úřadu je kladné.

MŽP: Překlad polského rozhodnutí o Turowu dorazil, ekologické organizace se mohou nyní odvolat
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí dnes rozhodnutí polského úřadu zveřejnilo v plném znění a v českém jazyce na svých stránkách. Česká veřejnost má podle polského práva možnost se proti rozhodnutí polského úřadu odvolat výhradně prostřednictvím ekologických organizací. Posledním dnem odvolací lhůty je 17. 3. 2020.

Kdo se může odvolat

Právo na odvolání proti rozhodnutí polského úřadu mají dle polské legislativy pouze ekologické organizace, jejichž cílem a účelem je ochrana životního prostředí, a které vykonávaly svojí činnost v předchozích alespoň 12 měsících. Dále se proti rozhodnutí mohou odvolat veřejně prospěšné organizace, které prokážou souvislost své působnosti s předmětem řízení.

Kam se odvolat a jakým způsobem

Odvolání je třeba zaslat Regionálnímu ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi s tím, že je podáváno druhoinstančnímu Generálnímu ředitelství ochrany životního prostředí ve Varšavě a to písemně, telegraficky, ústně do protokolu, faxem nebo elektronicky. Odvolání a veškerá jiná podání vůči polským správním orgánům musí být činěna výhradně v polském jazyce.

Posledním dnem odvolací lhůty je 17. 3. 2020. Rozhodným datem pro podání odvolání v listinné podobě není datum podání českému poskytovateli poštovních služeb, ale datum podání polskému poskytovateli poštovních služeb, resp. datum, kdy český poskytovatel poštovních služeb předá podání polskému poskytovateli poštovních služeb.

Co musí odvolání obsahovat:

  • údaje o subjektu podávajícím odvolání
  • vlastnoruční čitelný podpis subjektu činícího podání nebo jeho zmocněnce
  • vymezení napadeného rozhodnutí (uvedení jeho číslo jednacího, data vydání a vydávajícího správního orgán – tyto údaje jsou patrné z textu rozhodnutí)
  • vyjádření nesouhlasu s rozhodnutím prvostupňového správního orgánu a odůvodnění tohoto nesouhlasu

Polské právo a způsoby i termíny pro odvolání se poměrně zásadně liší od českého práva, proto prosím věnujte pozornost detailům, které MŽP popisuje ve vyhlášce.

Rozhodnutí polského úřadu českém jazyce je zveřejněno ZDE

Celý mezistátní proces EIA a dokumentaci k němu je možné najít ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…