MŽP: V programu Recyklace hrou žáci rozebírají počítače a testují své znalosti

15.11.2017 16:30

Výjezdní program Recyklace hrou zavítá do konce roku do několika desítek škol Jihočeského, Plzeňského a Jihomoravského kraje. Program je zaměřen na pochopení základního principu recyklace prostřednictvím hry a zábavy.

MŽP: V programu Recyklace hrou žáci rozebírají počítače a testují své znalosti
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Žáci společně s lektory hledají odpovědi na praktické otázky. Například, co uvnitř ukrývá počítač či pračka, kam s nimi, když doslouží, nebo co získáme recyklací mobilu a jak díky tomu předejdeme dalšímu znečišťování prostředí. Organizátorem je společnost Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Finančně je podporován Ministerstvem životního prostředí, regionálně ještě Jihomoravským krajem. Další regiony budou následovat po Novém roce.

Program Recyklace hrou má podobu 45minutového workshopu, který je přizpůsobený věku účastníků. Je vhodný po základní školy a odpovídající ročníky víceletých středních škol. S pomocí lektorů děti pochopí, že bez recyklace se neobejdeme a že díky ní dokážeme vysloužilému elektro zařízení, použitým bateriím či jinému odpadu dát další šanci na využití.

„Proškolení lektoři Recyklohraní svým přístupem dokáží děti výborně zaujmout. Je dobré, že o problému životního prostředí uslyší i z jiných úst než z těch našich, učitelských. Je stále více žáků, kteří doma třídí odpad, přesto je potřeba tuto skutečnost neustále připomínat. Pro budoucnost je podle mě velice důležité, aby se tato „povinnost“ stala u všech naprosto automatickou,“ dodává patronka Recyklohraní na Základní škole Větrná v Jindřichově Hradci Jana Spadernová.

Zábavný kvíz a společné zkoumání

Oblíbený je mezi dětmi vědomostní kvíz, kdy odpovídají na otázky napsané na kartičkách. Věděli jste například, že recyklací jedné tiskárny se ušetří 36 kg nebezpečného odpadu, a že uvedené množství nebezpečného odpadu vyprodukuje 9 domácností za rok.

„Snažíme se především, aby to s námi děti bavilo, a aby si odnesly nové znalosti, zkušenosti a zážitky,“ říká Edita Kleckerová, jedna z lektorek programu z Recyklohraní o.p.s. a dodává: „Při práci ve skupinkách si mohou žáci například rozebrat skutečný počítač nebo model pračky. Tuhle část mají děti nejraději. Rozebrat počítač nebo pračku doma jen tak nemůžou. V Recyklaci hrou je to nejen povoleno, ale přímo vyžadováno!“

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. Pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy. Zájemci o praktickou výuku recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií a drobného elektrozařízení. Do října 2017 se do programu zdarma registrovalo 3550 škol. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie lze najít ZDE nebo ZDE.
Hlavními partnery o.p.s. Recyklohraní jsou společnosti Asekol, a.s., Ecobat, s.r.o. a Elektrowin, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…