MZV ČR napomáhá zabezpečit potřeby přeživších Holocaustu

27.05.2015 16:00

Ministerstvo zahraničních věcí ČR hostí ve dnech 26.-27. května 2015 konferenci Living with Dignity, na níž se scházejí představitelé vlád, nezávislí experti a přeživší Holocaustu z téměř 40 zemí. Tématem konference jsou možnosti, jak zlepšit kvalitu života posledních přeživších Holocaustu a dalších obětí nacistického pronásledování.

MZV ČR napomáhá zabezpečit potřeby přeživších Holocaustu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Konference se koná pod záštitou ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka, ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaely Marksové, předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze a místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse.

Po celém světě žijí stále statisíce přeživších Holocaustu. „Od konce 2. světové války uplynulo 70 let a česká vláda i ostatní vlády, jichž se to týká, musí zajistit důstojné a bezpečné poslední roky života pro ty, co přežili Holocaust i pro další oběti nacistického pronásledování, ať už jsou židovského, romského nebo jiného původu,“ řekl ve svém úvodním slově na konferenci náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek.

Všichni přeživší jsou dnes velmi vysokého věku a vzhledem ke své pohnuté osobní historii mají pochopitelně zvláštní potřeby a zaslouží si nadstandardní zacházení. Mnoho z nich zažilo neuvěřitelně brutální zacházení a žijí dál s často těžkými fyzickými a psychickými následky.

Vlády 47 států Terezínské deklarace, která byla přijata v roce 2009 v Praze, jsou si toho vědomy a vyslaly své zástupce, aby se setkali s odborníky z několika desítek nevládních organizací ze západní i východní Evropy, včetně Ruska a Ukrajiny. V Praze si chtějí vyměnit informace o nejlepších postupech, sdílet praktické zkušenosti a dát, či získat užitečná doporučení. Ministr zahraničí USA John F. Kerry o konferenci napsal: „USA vysoce oceňují dlouhodobou vůdčí roli České republiky ve snaze o nalezení spravedlnosti pro přeživší Holocaustu a v prosazování opatření, která zabezpečí jejich zvláštní sociální potřeby.“

Konference se mimo jiné věnuje konceptům ucelených sociálních a zdravotních programů pro potřeby přeživších, myšlence zřízení centrálních kontaktních bodů pro koordinaci programů a významu občanské společnosti v poskytování péče a v překonávání sociální izolace, se kterou se mnoho přeživších stále setkává. Tématem bude také kontakt s přeživšími jako prostředek na podporu mezigeneračního dialogu a solidarity, který si zaslouží finanční podporu z existujících národních a evropských programů.

Přeživší Holocaustu a další oběti nacistického pronásledování představují hráz proti posilujícímu antisemitismu, xenofobii a rasismu. „Měli bychom plně využít jejich životních zkušeností, abychom podpořili principy tolerance, rozmanitosti a mezikulturního dialogu mezi evropskými občany,“ uvedl ve své zdravici konferenci předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…