MZV: Česká republika již patnáct let vysílá experty do civilních misí mezinárodních organizací

13.06.2017 12:20

V letošním roce uplyne 15 let od začátku vysílání českých civilních expertů do zahraničních misí mezinárodních organizací. V prostorách Zrcadlového sálu na Ministerstvu zahraničních věcí ČR se 19. června k tomuto výročí uskuteční setkání s cílem ocenit práci českých civilních expertů a zároveň oslovit nové potenciální kandidáty na pozice jak v zahraničních misích, tak na centrálách těchto organizací.

MZV: Česká republika již patnáct let vysílá experty do civilních misí mezinárodních organizací
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Mezi účastníky bude řada českých expertů se zkušenostmi z krizových oblastí, ale i velitel civilních misí Evropské služby pro vnější činnost Kenneth Deane.

„Civilní mise představují velmi efektivní způsob řešení konfliktů a stabilizování krizových oblastí. Díky tomu, že vyslaní experti působí přímo u zdroje problému, mohou nabízet místním vládám velmi praktická řešení při obnovování míru a prosperity ve svých zemích. V minulém roce tak například všech deset civilních misí EU poskytlo 700 školení pro více než 9000 osob z oblasti justice na třech kontinentech. Dále proškolily přes 800 osob ze středního a vyššího managementu policie, soudů a ministerstev vnitra a spravedlnosti, včetně samotných ministrů. To vše s cílem podpořit instituce právního státu a bezpečnostního aparátu pro potřeby místních populací, ale i občany Evropské unie,“ vysvětluje smysl civilních misí Kenneth Deane, který má zodpovědnost za řízení všech deseti evropských misí v Evropě, Africe i Asii.

Samotní experti pocházejí ze široké škály odvětví, od státních zástupců, soudců či policistů, přes bezpečnostní experty, až po projektové a finanční manažery, IT specialisty, nebo auditory. Aktivní účast v těchto misích představuje dlouhodobou prioritu české zahraniční politiky, díky čemuž se do misí Evropské unie a OBSE v uplynulých letech zapojilo přes dvě stě padesát českých expertů, a v současné době jich po celém světě působí téměř padesát.

19. června proto na MZV proběhne Panelová diskuse o českém zapojení do civilních misí, která bude otevřená všem zájemcům o danou problematiku. Po úvodních projevech státního tajemníka MZV Petra Gajduška a zvláštního zmocněnce pro OBSE Štefana Füleho bude následovat panelová diskuse, které se zúčastní řada českých expertů se zkušenostmi z misí. Mezi nimi nebude chybět např. zástupce Policejního prezidia Tomáš Tesárek, bývalá vedoucí exekutivní sekce mise EULEX Kosovo Jaroslava Novotná, nebo Zbyněk Vaníček z Poradní mise EU na Ukrajině. „Osobně jsem se rozhodl odjet na Ukrajinu, protože jsem sledoval události kolem Majdanu v roce 2013-2014 a cítil jsem potřebu pomoci Ukrajině v reformě kriminální policie a vyšetřování na základě vlastní zkušeností od nás,“ vysvětluje Vaníček důvody, proč se do civilní mise přihlásil.

Akci pořádá Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Pražským institutem bezpečnostních studií (PSSI).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…