MZV: Český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji byl slavnostně otevřen

01.10.2021 17:05 | Tisková zpráva

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa navštívil ve dnech 28. září - 1. října 2021 Spojené arabské emiráty, které budou v nadcházejících šesti měsících dějištěm Všeobecné světové výstavy EXPO.

MZV: Český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji byl slavnostně otevřen
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Český pavilon, který náměstek Tlapa slavnostně otevřel, představí dvaceti milionům očekávaných návštěvníků to nejlepší ze současných českých technologií, průmyslu, vědy a výzkumu či umění. V Abú Dhabí dále Martin Tlapa jednal s náměstkem ministra zahraničí a místopředsedkyní Federální národní rady, setkal se rovněž s vedením obchodní komory a agentury na podporu investic.

Všeobecná světová výstava EXPO 2020 v Dubaji, která byla po ročním odkladu otevřena 1. října, je první světovou výstavou, které se koná v arabské zemi. „Spojené arabské emiráty představují mezi arabskými zeměmi největšího obchodního partnera ČR se společným obratem přes 700 mil. USD a české firmy se zde vedle tradičních odvětví úspěšně prosazují i v sektorech nejmodernějších technologií,“ zdůraznil náměstek Tlapa. Účast České republiky na dubajském EXPO tak pomůže řadě českých firem a institucí otevřít cestu na lukrativní trhy nejen ve Spojených arabských emirátech, ale v celém regionu.

Hlavním exponátem českého pavilonu na EXPO 2020 je technologie S.A.W.E.R. vyvinutá Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd. Patentovaná technologie umí autonomně i ze suchého pouštního vzduchu získat až stovky litrů vody denně a v kombinaci s návaznými inovativními zavlažovacími metodami umožňuje pěstování plodin i v nehostinných podmínkách. Další části stálé expozice pak představí česká řešení v oblasti 3D tisku, botaniky, zelených technologií či energetiky, prezentace se však zaměří rovněž na Českou republiku jako atraktivní turistickou destinaci s důrazem na české lázeňství.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29729 lidí

Kromě stálé expozice se na českém pavilonu v průběhu celého trvání EXPO představí jedenáct tematických rotačních expozic, které budou zaměřeny mimo jiné na oblast smart cities, robotiky, vodohospodářství či českého sklářského průmyslu. Ministerstvo zahraničí rovněž připravuje ve spolupráci s partnerskými resorty řadu projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), které v rámci EXPO představí další české společnosti potenciálním regionálním obchodním partnerům.

„Naši účast na EXPO v Dubaji je třeba vnímat jako formu komplexní prezentace s očekávanou ekonomickou návratností pro ČR, ať už ve formě možných investičních vstupů do prezentovaných technologií, v podobě nových obchodních kontraktů českých firem, či formou vzniku nových partnerství mezi akademickými pracovišti,“ shrnuje očekávání od české účasti na světové výstavě náměstek Tlapa.

Technologická část české prezentace bude podpořena uměleckou stránkou expozice, v níž bude hrát stěžejní roli český design a sklo, ale též řadou doprovodných kulturních programů rozvržených do celého šestiměsíčního období trvání výstavy. Představení české gastronomie bude zajištěno díky nabídce restaurace, která v rámci pavilonu nabídne návštěvníkům tradiční i moderní českou kuchyni.

Martin Tlapa dále v Abú Dhabí jednal s náměstkem ministra zahraničí Yaqoubem Al Hosanim, s nímž se dohodli na vytvoření společného plánu česko-emirátských vládních aktivit. Ten bude zahrnovat společnou podporu obchodu, investic a výzkumu, bezpečnostní spolupráci, užší koordinaci v mezinárodních organizacích a mechanismus pravidelných politických konzultací ministerstev zahraničí. Diskutovali také o aktuálním vývoji v regionu, zejména o situaci v Sýrii a izraelsko-palestinských vztazích. Obě země spojuje zájem na stabilizaci Blízkého východu a boji proti terorismu, kde se společně účastní mezinárodní koalice proti tzv. Islámskému státu. SAE jsou také inspirací v oblasti inovací a při zvládání pandemie COVID-19.

S představiteli obchodní komory emirátu Abú Dhabí a agentury na podporu investic ADIO pak náměstek diskutoval o možnostech širšího uplatnění českých firem v perspektivních sektorech, především v oblasti zemědělství a agrotechu, zdravotnické techniky, IT a zelených technologií. Martin Tlapa se na závěr pracovní návštěvy Abú Dhabí setkal rovněž s delegací Federální národní rady pod vedením její místopředsedkyně Afry Al Basti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…