MZV: Prohlášení u příležitosti 2. výročí prezidentských voleb v Bělorusku

10.08.2022 11:19 | Tisková zpráva

V těchto dnech si připomínáme dva roky, které uplynuly od zmanipulovaných prezidentských voleb v Bělorusku. Jejich výsledky nebyly uznány Českem ani Evropskou unií.

MZV: Prohlášení u příležitosti 2. výročí prezidentských voleb v Bělorusku
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Spontánní nenásilné demonstrace, které se konaly po celém Bělorusku, byly režimem A. Lukašenka brutálně potlačeny. Zásahy proti opozičním představitelům, obráncům lidských práv, nezávislým novinářům a médiím, reprezentantům svobodných odborů nebo právníkům se od té doby stále stupňují.

Počet politických vězňů přesáhl 1250 nespravedlivě vězněných osob, za rok se více než zdvojnásobil. Podmínky, v jakých jsou drženi, a způsob, jakým jsou vyslýcháni, přitom často odporují základním mezinárodním standardům. Oběti justiční zvůle jsou pak ve vykonstruovaných soudních procesech odsuzovány k vysokým trestům odnětí svobody; přitom skuteční viníci násilí a porušování zákonů vlastní země zůstávají nepotrestáni. Nová běloruská legislativa navíc umožňuje označit projevy svobodné vůle za terorismus a za politické postoje hrozí v Bělorusku trest smrti. Tyto metody, které dobře známe z vlastní nedávné minulosti, nemají v dnešní Evropě místo.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

V únoru letošního roku se stal Lukašenkův režim poskytnutím svého území ruským ozbrojeným silám spoluúčastníkem agrese Ruska proti Ukrajině. Ještě předtím uměle vyvolal migrační krizi na hranicích s EU, kdy zneužil osudy lidí ze zemí Středního Východu a afrického kontinentu. Všemi těmito kroky Lukašenko pouze dále přispívá ke zhoršování postavení Běloruska na mezinárodní scéně.

ČR pomáhá a i nadále bude pomáhat všem, kteří usilují o pokojné a demokratické Bělorusko. ČR podporuje sankce, které přijala Rada EU, aby postihla osoby odpovědné za násilí, represe, zastrašování a aktivní účast Běloruska v probíhající ruské agresi na Ukrajině.

Podobně jako mnohokrát v uplynulých letech i v tento den MZV vyzývá běloruskou vládu, aby propustila a rehabilitovala všechny politické vězně, ukončila represe a navázala dialog s vlastními občany. Běloruská společnost chce pouze respektování zákonů vlastní země, dodržování základních občanských práv a svobod a pořádání férových a svobodných voleb, které budou v souladu s mezinárodními závazky Běloruska a ve kterých bude moci svobodně rozhodovat o budoucnosti své země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…