Markoušovický hřeben na Trutnovsku má zásluhou Lesů ČR zcela novou rozhlednu

30.09.2014 15:25

Lesy České republiky, s. p., dnes na Markoušovickém hřebeni (708 m n. m.) na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji slavnostně otevírají zcela novou, čtyřpodlažní, 22 metrů vysokou rozhlednu. Její výstavba stála více než 2 miliony korun.

Markoušovický hřeben na Trutnovsku má zásluhou Lesů ČR zcela novou rozhlednu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V turisty oblíbených Jestřebích horách tak vznikl nový zajímavý cíl, který do této půvabné lokality přiláká další nové návštěvníky. Náklady částečně hradily přímo Lesy ČR v rámci „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“, zaměřeného na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů.

Finančně se na výstavbě rozhledny podílela také EU v rámci Programu rozvoje venkova ČR. Již dříve Lesy ČR kompletně opravily komunikaci, která tvoří přístup a příjezd na hřeben. U rozhledny se navíc nachází nový dřevěný odpočinkový altán a dřevěný panel se zajímavými informacemi o místě.

Na přístupové cestě Lesy ČR instalovaly i 2 odpočinkové lavice. Z rozhledny se otevírají jedinečné výhledy například na Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Orlické hory nebo Českoskalicko.

„Otevření rozhledny na Markoušovickém hřebeni je pro nás mimořádně slavnostní událostí. Rozhledna byla postavena za necelý rok. Záměru jsme věnovali velké úsilí a mimořádnou pozornost. Lesy ČR podporují turistický ruch dlouhodobě. Víme, že stavby obdobného typu dokážou v lidech upevňovat pozitivní vztah ke krajině, lesům a přírodě. Věříme, že díky velmi pěkným výhledům do okolní krajiny takový vztah u lidí napomůže vybudovat i tato rozhledna,“ říká Daniel Vlkanova, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Hradec Králové.

Rozhledna bude celoročně volně přístupná. Nutnou podmínkou však bude dodržování provozního řádu ze strany návštěvníků rozhledny.

Přesná lokalizace rozhledny:

Na nejvyšším místě Markoušovického hřebene (708 m n. m.), jež je součástí Jestřebích hor. Lokalita se nachází na pomezí katastrů čtyř obcí - Chvaleč, Radvanice, Trutnov a Velké Svatoňovice. Z rozhledny je výhled do všech světových stran. Spatřit je možné Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Kladské pomezí, Javoří hory, Českoskalicko (vodní nádrž Rozkoš), Trutnov a další velmi zajímavá místa.

Jestřebí hory, součást Žacléřské vrchoviny, jsou převážně zalesněný, asi 19 km dlouhý hřeben, probíhající ve směru od východu k západu mezi údolím Metuje u Hronova a údolím Petříkovického potoka.

Technický popis:

Přízemí

hlavní nosná konstrukce:

? rohové železobetonové pilíře základového bloku, do kterých jsou osazeny ocelové kotevní prvky pro dřevěnou nosnou konstrukci všech nadzemních podlaží
Dřevěné konstrukce
dřevo - materiál hlavních konstrukčních prvků rozhledny:
? sloupy kruhového průřezu z loupané kulatiny douglasky (douglaska tisolistá = Pseudotsuga menziesii)
? vodorovné nosníky nosné příhradové konstrukce
? nosníky podlah v jednotlivých patrech
? nosná konstrukce a bednění střechy jsou také z douglasky
? ostatní dřevěné prvky rozhledny (podlahy, zábradlí) tvoří  dubové dřevo

Ocelové konstrukce

hlavní prvek ocelových konstrukcí:

? táhla nosné příhradové konstrukce ve všech nadzemních podlažích
? točité schodiště s kosými stupni uchycenými do ocelového vřetenového sloupu – tvořeno ocelovými válcovanými prvky a pororošty
? součástí schodiště jsou i malé patrové podesty
? z oceli jsou také některé doplňkové prvky, například zábradlí na točitém schodišti

Střecha

? tvar osmibokého jehlanu
? kryta střešním pláštěm z měkkého falcovaného plechu, žárově pozinkovaného s povrchovou úpravou vrstvou plastu v barvě cihlově červené (z důvodu bezpečnosti letového provozu)

Objekt rozhledny je opatřen bleskosvodem a uzemněním všech ocelových prvků nosné konstrukce, schodiště a zábradlí.

Dřevo použité na výstavbu rozhledny pochází z lesů v okolí. Toto dřevo  má navíc prestižní certifikaci mezinárodního systému PEFC, což je dokladem toho, že pochází z lesů, ve kterých se hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.


 

reklama

autor: Lesy ČR

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…