Masaryk jako disident uvnitř davu. V Nové budově Národního muzea se otevírá výstava o tzv. hilsneriádě

03.10.2017 22:20

V rámci nedávno zpřístupněné výstavy v Nové budově Národního muzea s názvem Fenomén Masaryk se návštěvníkům podrobněji představí další zajímavé téma související se životem našeho prvního československého prezidenta.

Masaryk jako disident uvnitř davu. V Nové budově Národního muzea se otevírá výstava o tzv. hilsneriádě
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Tentokrát se nově otevřená doprovodná výstava zaměří na aféru označovanou jako „hilsneriáda“. Procesy se Židem Leopoldem Hilsnerem, podezřelým z údajné rituální vraždy mladé dívky Anežky Hrůzové, hýbaly v letech 1899–1900 náladami obyvatel Rakouska a proti slepé nenávisti vůči menšinové skupině lidí se tenkrát snažil bojovat i Tomáš Garrigue Masaryk. Návštěvníci v rámci výstavy zhlédnou např. Masarykovy poznámky, které si psal tužkou v době hektických příprav svých publicistických vystoupení, děsivé karikatury, které ho vyřazovaly z tzv. slušné křesťanské společnosti, nebo bohatou korespondenci s jeho podporovateli. Výstava potrvá do konce listopadu 2017.
 
Výstava Hilsneriáda. Masaryk jako disident uvnitř davu zaostřuje Masarykův profil na výrazný rys jeho osobnosti, jímž byla schopnost a odvaha jít proti většinovému názorovému proudu. Výstava je ztvárněna tak, aby bylo jasné, že už tehdy byla média schopna vyvolat v publiku pocit, že nabízejí „přímý přenos“ ze soudních procesů. „Pravděpodobně nejmocnější dojem návštěvník získá, když si prohlédne vulgární anonymní dopisy, které si Masaryk schoval. Jejich podobnost se současnou veřejnou debatou vedenou konzumenty zpravodajských serverů, autory blogů a tvůrci sociálních komunikačních „bublin“ autoři ve výstavě vystihli tím, že vytvořili grafický panel simulující Masarykův profil na sociální síti, v němž představují reálné hlášky z tehdejších Masarykových anonymů,“ dodává ředitel knihovny Národního muzea Martin Sekera.
 
Tématu hilsneriády a nebezpečím nacionalismu se bude věnovat také přednáška Hilsneriáda: Mediální stereotypy nacionalismů, která je součástí bohatého doprovodného programu k výstavě Fenomén Masaryk. Přednáška se koná ve středu 25. října 2017 od 18.00 hodinv Nové budově Národního muzea.
 
Připojte se k události na Facebooku: https://www.facebook.com/events/301042317038745/
 
Další zajímavosti o výstavě a doprovodných akcích naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz a zpravodajském portálu Muzeum 3000 www.muzeum3000.cz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…