Mensa ČR udělila Čestné uznání MUDr. Františku Koukolíkovi, DrSc., FCMA

26.06.2012 11:36

Neuropatolog MUDr. František Koukolík, DrSc, FCMA se stal dalším nositelem Čestného uznání Mensy ČR. Tím Mensa každoročně oceňuje osobnosti ze všech oblastí společenského.

Mensa ČR udělila Čestné uznání MUDr. Františku Koukolíkovi, DrSc., FCMA
Foto: Archiv
Popisek: Mensa

života, které se významnou měrou zasloužily o intelektuální přínos a šíření dobrého jména České republiky ve světě. O nositeli tohoto ocenění rozhodují členové Mensy ČR intranetovým hlasováním.

František Koukolík vede oddělení patologie a molekulární medicíny Thomayerovy nemocnice a Národní referenční laboratoř prionových chorob. Je vědecký esejista, věnuje se v tomto směru kognitivní, sociální a afektivní neurovědě a jejich přesahu do společenských otázek a propagaci kritického a vědeckého myšlení. Je členem České lékařské akademie. Vydal okolo padesáti časopiseckých vědeckých publikací a řadu monografií o vztahu poškození mozku a duševních funkcí. V současnosti přednáší na 3. lékařské fakultě UK.

Laureát ceny obdržel na nedávném zasedání Valné hromady Mensy ČR  z rukou předsedy Mensy ČR Tomáše Blumensteina  pamětní list s grafikou akademického malíře Karla Šafáře s motivy symbolizujícími myšlení a inteligenci. „Děkuji za ocenění. Myslím ale, že si jej řada lidí zaslouží víc,“ řekl se skromností sobě vlastní František Koukolík při převzetí ocenění.

Na udělení Čestného uznání pro rok 2012 bylo nominováno celkem pět osobností, jejichž význam pro společnost je natolik výrazný, že vylučuje jakoukoliv pochybnost o jejich vysoké inteligenci. Kromě výše jmenovaného to byli (v abecedním pořadí):

prof. Ing. Armin Delong, DrSc. – český vědec, světově uznávaný fyzik a zakladatel

elektronové mikroskopie v bývalém Československu,

Ing. Dana Drábová, Ph.D. – jaderná fyzička, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou

bezpečnost,

prof. PhDr. Jan Průcha, DrSc., Dr. h. c. – přední odborník v oblasti pedagogiky a

doc. RNDr. Luboš Perek, DrSc. – doyen českých astronomů a významný představitel

československé kosmonautiky druhé poloviny minulého století.

V minulých letech Mensa České republiky udělila Čestné uznání fyzioložce a biochemičce, bývalé předsedkyni Akademie věd České republiky prof. RNDr. Heleně Illnerové, DrSc., a astrofyzikovi RNDr. Jiřímu Grygarovi, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…