Městská nemocnice Ostrava slaví 170. výročí

30.01.2018 13:39

Městská nemocnice v Ostravě slaví 170 let od otevření prvního městského špitálu a zároveň 120 let od postavení a otevření nemocniční budovy na Fifejdách. Zatímco ostravský špitál měl v roce 1848 pouhých 24 lůžek, dnes moderní nemocniční komplex disponuje 682 lůžky.

Městská nemocnice Ostrava slaví 170. výročí
Foto: ostrava.cz
Popisek: Městská nemocnice Ostrava

Kaplan Přemysl Pittler odkázal v roce 1823 svůj majetek ve prospěch budoucí nemocnice v Moravské Ostravě. Gubernium v Brně vydalo v roce 1846 souhlas s výstavbou a v květnu 1848 mohla být otevřena první ostravská městská nemocnice s 24 lůžky. Jednalo se o jednopatrovou budovu, která stála v Mostní ulici (dnešní ul. 28. října) na začátku současné pěší zóny.

Budova časem přestala vyhovovat. Město proto rozhodlo o výstavbě nové nemocnice mimo městskou zástavbu na Fifejdách. Stavba byla dokončena v únoru 1898 a 14. dubna byla slavnostně otevřena. Tento den starosta Moravské Ostravy Adalbert Johanny předal klíč od jejích bran primáři Friedrichu Neugebauerovi. Slavnosti byl přítomen i sám moravský držitel, baron Spenc-Boden.

Nový nemocniční objekt s kapacitou 190 lůžek projektoval a na stavbě se podílel stavitel Hans Ulrich z Moravské Ostravy. Celkové náklady na výstavbu a vnitřní vybavení financované z městské pokladny se vyšplhaly na jeden milion rakouských korun. Až do roku 1918 nesla městská nemocnice název Veřejná nemocnice císaře Františka Josefa v Moravské Ostravě, po vzniku samostatného československého státu byla přejmenována na Městskou veřejnou nemocnici.

Její další rozvoj brzdil neustálý nedostatek peněz ve státní i městské pokladně. Proto byl až v roce 1925 městskou radou projednán návrh na stavbu pavilonu pro krční onemocnění. Nákladem tří milionů korun byl postaven roku 1927, o pět let později jej doplnil moderní blok pro oddělení očních, ušních, nosních a krčních chorob se 128 lůžky. Bylo přibudováno patro a hlavní budova získala podobu, jakou známe dnes. V roce 1935 tu bylo zaměstnáno pět primářů, 12 sekundářů, 67 řádových sester, osm ošetřovatelů, 32 domácích pomocnic a v administrativě devět úředníků.

Městská nemocnice patřila k největším nemocnicím na Moravě a byla vyhledávána pro odborný věhlas pacienty ze širokého okolí. „Od roku 1992 je Městská nemocnice Ostrava příspěvkovou organizací města a v současné době má 682 lůžek, z toho 76 lůžek patří jednotce intenzivní péče,“ uvedl námětek primátora Michal Mariánek. Dalších 150 lůžek patří léčebně dlouhodobě nemocných a 66 lůžek Domu sociálních služeb.

Nemocnice své výročí připomene na oslavách 100 let od vzniku Československa. „Plánujeme na oslavách postavit polní nemocnici a představíme veřejnosti, jak vypadala nemocnice v minulosti a v současné době,“ řekla náměstkyně ředitele MNO Kateřina Kyselá. V rámci oslav nemocnice uspořádá společenský večer pro zaměstnance a ocení nejlepší své pracovníky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…