Městská nemocnice Ostrava získala statut centra pro léčbu dětského diabetu

25.02.2020 21:14

Statut centra vysoce specializované péče pro léčbu dětského diabetu Městské nemocnici Ostrava udělilo Ministerstvo zdravotnictví do 31. 12. 2022. K jeho získání musela MNO splnit požadavky na personální zabezpečení zdravotní péče i na technické a věcné vybavení zařízení.

Městská nemocnice Ostrava získala statut centra pro léčbu dětského diabetu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Městská nemocnice Ostrava

Každoročně do dětské diabetologicko-endokrinologické ambulance nemocnice přijde více než tisíc dětí. „Každý takový statut zvyšuje prestiž nemocnice. V regionu jsou jen dvě zdravotnická zařízení, která jsou centry pro léčbu diabetu pro děti i dospělé. Je to naše městská nemocnice a fakultní nemocnice v Ostravě. Ministerstvu jsme doložili vše potřebné a statut centra pro děti získali do konce roku 2022," uvedl ředitel MNO Petr Uhlig.

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo několik podmínek, které musí být splněny pro udělení statutu. Jednou z nich je počet dlouhodobě sledovaných dětí s diabetem, který je stanoven na 40. Městská nemocnice jich má 85, které přicházejí na kontrolu nejméně 4x ročně.

MNO musela splnit také technické a věcné podmínky. Musí disponovat adekvátním prostorem, místností pro edukaci pacientů, mít dostatek vybavení – inzulínových pump a senzorů ke kontinuálnímu měření glykémie k zapůjčení. Nemocnice musí mít k dispozici také dětskou JIP, garantovat možnost 24 hodinového dohledu nad pacienty i nonstop možnost provedení laboratorních testů. Podmínkou je také personál pro zabezpečení péče, a to lékař s atestací z dětské diabetologie, dětský psycholog, dětský neurolog, dětský nefrolog a dále chirurg a oční lékař.

Městská nemocnice Ostrava má dětskou diabetologicko-endokrinologickou ambulanci, která poskytuje komplexní péči u dětí s endokrinologickými poruchami – onemocněním štítné žlázy, poruchou růstu a puberty, poruchami výživy, obezitou. Nově bude pracovat se statutem centra pro léčbu dětského diabetu. „Čím lepší bude péče o dětské diabetiky od začátku zjištění nemoci, o to menší budou mít pacienti komplikace v pozdějším věku. Známky, které upozorní, že dítě má diabetes jsou časté pití, močení, únava a hubnutí. Doporučujeme navštívit praktického lékaře a ten z vyšetření krve a moči jednoduše zjistí, že je nutné poslat dítě k nám do centra, kde se o něj postaráme," řekla lékařka Naděžda Filáková, endokrinolog – diabetolog Městské nemocnice Ostrava.

Ambulance provádí specializované odběry krve k vyšetření hladin hormonů, zátěžové testy, které slouží k přesné diagnostice jednotlivých onemocnění. Provádí sonografické vyšetření štítné žlázy. Specializuje se na péči o děti s diabetem mellitus (cukrovka). Zajišťuje nejen terapii dítěte, ale také edukaci dětí a rodičů o výživě i režimu diabetika.

Devadesát osm procent pacientů, kteří mají diabetes prvního typu, je celoživotně závislých na inzulinu. I mezi dětmi se objevují diabetici druhého typu, ale spíše výjimečně, v souvislosti s obezitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…