Michal Kozub: Inflace v říjnu pod jedním procentem

11.11.2013 11:13

Inflace v říjnu klesla pod jedno procento. Ukázala tak přesně ten problém, kterého se obávali centrální bankéři a na který také reagovali svým čtvrtečním rozhodnutím.

Michal Kozub: Inflace v říjnu pod jedním procentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Meziroční růst cen o 0,9 % je opravdu velmi nízký, navíc, ve spojitosti s růstem cen jen potravin, jednostranný. Potraviny totiž zdražily meziročně o 3,5 %. To je ale výrazně menší hodnota, než kterou jsme sledovali dříve. V srpnu ceny potravin rostly o 5,6 %. Znamená to, že ceny potravin rostou měsíc od měsíce pomaleji. Pro koncového spotřebitele to je jistě dobrá zpráva, protože právě ceny potravin jsou dlouhodobě v jejich hledáčku. Právě ony totiž spotřebitele motivovaly k šetření a menším nákupům v obchodech. S jejich poklesem se ale celkově vytrácí inflace. Obzvlášť, když z hodnoty inflace 0,9 % tvoří více než polovinu potraviny. Přesně půl procentního bodu, a další tři desetiny přidávají ceny alkoholu a tabák.

Zatímco ceny potravin rostou, v jiných oblastech ceny klesají. Dlouhodobě ceny klesají v dopravě, a to jak u cen dopravních prostředků, tak i díky meziročně nižší ceně pohonných hmot. To ale nebude platit dlouho, protože po devizové intervenci začnou v nejbližší době růst ceny u pump. Cena pohonných hmot v Česku totiž vychází z burzy v Rotterdamu, a to znamená, že je čistě závislá na měnovém kurzu. Růst cen by se měl pohybovat okolo 40 až 50 haléřů na jednom litru. U plné nádrže průměrného osobního auta se tak rozdíl v ceně bude pohybovat okolo dvaceti až třiceti korun.

 Změny v inflaci tak uvidíme až v listopadových hodnotách. Podle současného vývoje, kdy se ceny nemění skokově, by inflace neměla růst okamžitě. Její náběh bude pravděpodobně pozvolný, a bude k němu docházet s tím, jak budou končit skladové zásoby. Navíc někteří obchodníci přistoupí k přecenění až po Vánocích, protože se mohou obávat horších tržeb v nejdůležitější sezóně roku.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …