Ministerstvo dopravy: Další ročník EU Space Week ukáže praktické využití dat z družic

02.10.2022 17:59 | Tisková zpráva

Praha bude první říjnový týden hostit unikátní akci, týkající se výzkumu vesmíru. Od třetího do šestého října se na holešovickém výstavišti uskuteční EU Space Week, jehož program bude možné navštívit buď fyzicky na místě nebo také on-line na dálku.

Ministerstvo dopravy: Další ročník EU Space Week ukáže praktické využití dat z družic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Cílem EU Space Week (ZDE) je propojit politiky, podnikatele, start-upy, investory i koncové uživatele a ukázat současné a budoucí trendy v evropském vesmírném programu.

„EU Space Week je unikátní příležitostí přímo na vlastní oči vidět, jak evropské firmy – a společnost jako celek – těží z vesmírného programu EU,“ říká výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA - ZDE) Rodrigo da Costa. Jak dodal, obzvlášť důležité je, že se tato akce může konat v právě v městě, kde má evropská vesmírná agentura svoje sídlo.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Osm set hostů z celého světa

Akci pořádá Evropská komise ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a dalšími partnery, a to pod záštitou českého předsednictví v Radě EU (více ZDE). Pořadatelé očekávají účast zhruba osmi set hostů, jak ze zemí EU, tak z celého světa.

Zvláštní důraz bude letošní ročník klást na kosmické aplikace využívající data a služby družicových systémů EU (zejména Galileo - ZDE, a Copernicus - ZDE, v budoucnu GOVSATCOM či Secure Connectivity). Součástí bude i diskuse uživatelských požadavků v rámci takzvané User Consultation Platform a setkání sítě Copernicus Relays a Copernicus Academy. Uskuteční se také představení kosmické části programu Horizont Evropa (ZDE).

Ukázka praktického využití

V rámci EU Space Week proběhne rovněž řada doprovodných akcí (více ZDE). Jednou z nich bude ukázka využití dat z unijních družicových systémů v běžné praxi. Během prezentace představí firmy technologie, které pro svůj provoz využívají právě údaje ze satelitních systémů. Týká se to například dronů nebo autonomních vozidel.

Prezentace se ukuteční ve středu 5. října od 8:30 na prostranství před Maroldovým panoramatem na holešovickém výstavišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…