Ministerstvo financí: Administrativa spojená s placení daní meziročně poklesla

01.11.2018 7:34

Administrativní náročnost spojená s placením daní v České republice klesla v roce 2017 o 6 hodin ročně. Vyplývá to ze studie Světové banky Doing Business 2019, která každoročně mapuje podnikatelské prostřední ve 190 zemích světa.

Ministerstvo financí: Administrativa spojená s placení daní meziročně poklesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Zatímco v roce 2016 potřeboval podnikatel dle studie na splnění svých daňových povinností 236 hodin, v roce 2017 to bylo 230 hodin ročně. Zlepšením celkové hodnoty indikátoru „placení daní“ se Česká republika dostala v žebříčku hodnocených zemí na 45. místo.

„Těší mě, že pozitivní efekty kroků jako postupná elektronizace či zjednodušování daňových formulářů, převýšily efekty dílčího zvýšení administrativy v důsledku kontrolního hlášení. Přestože nás aktuální umístění nás řadí do nejlepší čtvrtiny z hodnocených zemí, zůstává zjednodušování daňového systému mou jednoznačnou prioritou a zásadní snížení administrativy teprve očekáváme, a to v souvislosti s realizací projektu MOJE Daně. Usilovně na něm pracujeme a spustíme ho v roce 2020,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Zpráva Doing Business hodnotí podnikatelské prostředí ve 190 zemích světa. Prostřednictvím indikátorů je posuzována právní regulace, implementace, administrativní, finanční a časová náročnost spojená se vznikem a fungováním malého či středního podniku. Celkově se Česká republika v letošním žebříčku Doing Business 2019 umístila na 35. příčce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…