Ministerstvo financí nenavrhuje převedení letecké záchranné služby pod Ministerstvo obrany

17.02.2016 20:07

Ministerstvo financí se zásadně ohrazuje proti tvrzení ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, že jím prezentovaný návrh na převedení letecké záchranné služby (LZS) na Ministerstvo obrany, mu byl navržen ministrem financí Andrejem Babišem.

Ministerstvo financí nenavrhuje převedení letecké záchranné služby pod Ministerstvo obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Tvrzení že „Ministerstvo financí v dopise navrhlo Ministerstvu zdravotnictví převedení základen LZS pod Ministerstvo obrany“, nebo že se dokonce jedná o „návrh Ministerstva financí“ je naprosto smyšlené. To jednoznačně dokazuje dopis ministra financí Andreje Babiše z 16. února 2016, na který se ministr zdravotnictví paradoxně odvolává.

Ministerstvo financí v dopise vyjádřilo znepokojení nad kroky Ministerstva zdravotnictví směřujícími k vypsání veřejné zakázky na LZS, která by provoz leteckých základen opět zajistila prostřednictvím soukromých subjektů. Důvodem tohoto znepokojení byla mimo jiné skutečnost, že při stanovování předpokládané ceny této zakázky vycházelo Ministerstvo zdravotnictví z hodnoty zakázky současné, jejíž cena byla podle odborných posudků - zpracovaných na základě podnětu orgánů činných v trestním řízení - předražná o 900 milionů korun. Byli to přitom právě představitelé ČSSD, a to včetně pana předsedy vlády, kteří v minulosti opakovaně kritizovali skutečnost, že zakázka na provozovatele vrtulníků LZS byla zadána soukromým subjektům. Například současný předseda PSP ČR Jan Hamáček prezentoval toto stanovisko.

Ministerstvo financí z tohoto důvodu žádalo o vyjasnění konkrétních pochybností a zároveň v dopise navrhovalo zvážit, zda by pro stát nebyly z dlouhodobějšího hlediska výhodnější jiné varianty. Ministerstvo financí v dopise uvedlo dvě alternativní varianty, přičemž ani jedna z nich není tou, kterou ministr zdravotnictví zcela účelově na dnešním jednání vlády prezentoval jako návrh ministra financí. Jednalo se o variantu provozu zajišťovaného společně Armádou a Policií, nebo variantu fungující například v Německu či Rakousku, kde leteckou záchrannou službu provozuje státem založená nezisková organizace. Nikoli variantu převedení letecké záchranné služby pod Ministerstvo obrany.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…