Ministerstvo financí zahájilo diskuzi o úsporách, žádné škrty v investicích nenavrhuje

09.02.2019 19:31

Reakce na některé nejasnosti v médiích v návaznosti na jednání koaliční rady dne 3. 2. 2019

Ministerstvo financí zahájilo diskuzi o úsporách, žádné škrty v investicích nenavrhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

K diskuzi o rozpočtu na příští rok, které v letošním roce odstartovaly s výrazným předstihem na koaliční radě již na konci ledna, uvádíme, že ministryně financí zde zdůrazňovala čtyři konkrétní oblasti, kde spatřuje prostor pro úspory. Jedná se zejména o snižování nákladů na provoz rezortů i počtu úředníků ve státní správě a dále o modernizaci nepřehledného a nákladného systému sociálních dávek tak, aby sloužil skutečně potřebným. Vzhledem k tomu, že hlavní díl práce při zvyšování efektivnosti leží na ostatních ministrech, kteří sami vědí nejlépe, kde jsou v jejich rezortu rezervy, předložila ministryně financí šéfům jednotlivých rezortů kvantifikaci pozitivních rozpočtových dopadů různých potenciálních druhů úspor.

Konkrétní podoba opatření i státního rozpočtu jako takového bude předmětem pokračující diskuze vládní koalice a vlády. Z uvedeného vyplývá, že materiál, který byl předložen, pouze nastiňuje kvantifikaci dopadů potenciálních úspor na státní rozpočet a byl určen výhradně jednotlivým ministrům pro potřeby jednání koaliční rady.

MF zároveň vyvrací informaci, která se objevila v Lidových novinách (Pomalejší ekonomika nutí vládu škrtat, 7.2.2019), že „oproti letošku stát vybere o 13,5 miliardy méně na daních“. Taková informace se nezakládá na žádném, ani pracovním, předpokladu MF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …