Ministerstvo kultury: Daniel Herman jednal s ministryní kultury Lotyšské republiky paní Dace Melbarde

25.08.2017 7:33

Ve středu 23. 8. na Vinohradském hřbitově společně uctili památku Václava Havla a u památníku na Újezdě pak památku obětí komunismu. O den později proběhla jednání o kulturní spolupráci obou zemí.

Ministerstvo kultury: Daniel Herman jednal s ministryní kultury Lotyšské republiky paní Dace Melbarde
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Oba pietní akty proběhly 23. srpna, neboť tento den je v Lotyšsku věnován připomínce obětí stalinismu a komunismu. V letošním roce uběhlo již 78 let od ostudného paktu Ribentrop – Molotov, kterým si nacisté a komunisté rozdělili Evropu.

Po položení květin na hrob prvního českého prezidenta si paní ministryně Dace  Melbarde na Vinohradském hřbitově prohlédla i kapli sv. Václava. Následně se představitelé resortu kultury obou zemí poklonili památce obětí totalitní zvůle u Památníku obětem komunismu na pražském Újezdě.

Ve čtvrtek 24. srpna se v sídle Ministerstva kultury v Nostickém paláci uskutečnilo jednání o kulturní spolupráci, jehož se kromě Daniela Hermana účastnila také náměstkyně pro řízení sekce legislativní a mezinárodních vztahů Petra Smolíková. Kromě zhodnocení dosavadní kulturní spolupráce ministři diskutovali o možnostech jejího rozšíření, např. v rámci projektu Czech Music Office či v oblasti propagace literatury, na české straně prostřednictvím nedávno ustaveného Českého literárního centra. Zájem o spolupráci s lotyšskými partnery projevilo rovněž Muzeum romské kultury v Brně. Pozornost byla věnována také aktuální evropské agendě a roku 2018, kdy si budou Česká republika i Lotyšská republika připomínat sté výročí svého vzniku. Paní ministryně si poté prohlédla sídlo Ministerstva kultury – barokní Nostický palác.

V rámci své návštěvy ČR ministryně Dace Melbarde dále zavítala do Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře či do Centra současného umění DOX, navštívila zrekonstruované prostory Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, České muzeum hudby a Rudolfinum. Součástí jejího kulturního programu v Česku je i návštěva představení Kouzelný cirkus v Laterně Magice.

„Rád opět paní ministryni potkávám, vzpomínám na svoji cestu do Lotyšska před rokem. Jak jsem již několikrát uvedl - dlouhá staletí pod cizí nadvládou, boj za státní samostatnost, zkušenosti první světové války i vývoj po druhé světové válce jsou silnými historickými zkušenostmi, které oba státy a národy sbližují. Lotyšsko vnímá Českou republiku jako tradičního dlouholetého, spolehlivého a blízkého partnera, a stejně tak si naší spolupráce a partnerství vážíme i my,“ uvedl ministr Herman při bilaterálním jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…