Ministerstvo kultury: Liščí bouda na Kristiánově hlavním objektem Dnů lidové architektury

08.07.2019 20:56

„Liščí bouda“ na Kristiánově bude ve dnech 13. a 14. července hlavním návštěvnickým objektem Libereckého kraje v rámci letošního, již 7. ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. O založení zdejší sklářské osady se totiž významně zasloužil hrabě Christian Clam-Gallas, a právě tento šlechtický rod po celý rok připomíná projekt Národního památkového ústavu „Gallasové/Clam-Gallasové, noblesa severních Čech“. ?

Ministerstvo kultury: Liščí bouda na Kristiánově hlavním objektem Dnů lidové architektury
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Hrabě Christian Clam-Gallas byl velkým podporovatelem sklářského řemesla a dal podnět k založení sklářské osady v Jizerských horách, která začala fungovat v roce 1775. Na jeho počest byla nazvána „Kristiánov“ (Christiansthal). Dodnes se zachovalo z celé osady jediné stavení, tzv. „Liščí bouda“, v níž provozuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou stálou expozici věnovanou její historii.

Objekt vznikl společně se sklárnou, původně jako obydlí pro skláře. Později se z něj stala hutní hospoda, kterou po požáru hutě nahradila vyhledávaná výletní restaurace. V roce 1958 byl prohlášen za kulturní památku. „Od roku 1963 objekt provozuje naše muzeum, které se také v letech 2016-2017 postaralo o jeho kompletní revitalizaci a získalo za ni ocenění Stavba roku Libereckého kraje v kategorii rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields“, uvedla ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Milada Valečková.

Kristiánov bude v rámci konání Dnů lidové architektury ve dnech 13. – 14. července lákat návštěvníky na doprovodný program. „Máme připravenou interaktivní hru „O skláři Lišákovi“ spojenou s hledáním podkladu čaroděje Tamanna. Každý návštěvník se může zábavnou formou seznámit s výrobou skla, s historií a zajímavostmi osady, a dokonce obdrží malou odměnu. V chalupě si pak může dát něco dobrého na zub anebo si může poslechnout vystoupení živé kapely, která bude hrát po oba dva dny pod vedením oblíbeného správce Liščí boudy Libora Čecha“, doplnila Marie Víšková z muzea.

Partnery projektu jsou Ministerstvo kultury České republiky, Liberecký kraj, Spolek přátel muzea, portál ProPamátky a HitRádio FM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…