Ministerstvo kultury: Náměstkyně Kateřina Kalistová jednala v Číně o překladech nové české literatury

23.08.2017 7:32

Náměstkyně ministra kultury pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová jednala v Pekingu s náměstkem odboru pro tisk, vydavatelskou činnost, rozhlas, film a televizi Zhou Huilinem o podpoře vydávání české literatury v Číně. Jednání proběhlo u příležitosti české účasti na mezinárodním knižním veletrhu v Pekingu (BIBF), který probíhá ve dnech 23. až 27. srpna.

Ministerstvo kultury: Náměstkyně Kateřina Kalistová jednala v Číně o překladech nové české literatury
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Za posledních patnáct let vyšlo v Číně zhruba dvě stě titulů české literatury. Jde především o knihy, které jsou vnímány jako součást světové literatury. Mezi oblíbené a stále vydávané autory patří například Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Bohumil Hrabal či Milan Kundera. Současná česká literatura má ovšem v produkci čínských nakladatelství pozici výrazně slabší, a právě na zlepšení tohoto stavu bylo jednání zaměřeno.

Náměstek Zhou Huilin přislíbil pomoc při uvádění nových českých autorů v překladu do čínštiny a projevil i zájem o stabilnější podporu čínské bohemistiky a českého filmu. Přislíbil dále účast svého resortu na slavnostním uvedení filmu Galiny Miklínové Lichožrouti, jehož předlohou je knižní trilogie nositele Státní ceny za literaturu pro rok 2015 Pavla Šruta a který by měl brzy vstoupit i do čínských kin.

České autory na veletrhu kromě Galiny Miklínové zastupují Iva Pekárková a Petr Stančík, kteří budou nejen číst ze svých úspěšných knih, ale rovněž se zúčastní autorských diskuzí na mezinárodních fórech pořádných v rámci BIBF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…