Ministerstvo kultury: Zátopek odstartoval český focus v Bruselu

05.07.2022 13:20 | Tisková zpráva

Česká republika představí v Bruselu v rámci předsednictví v Radě Evropské unie pět snímků současné české kinematografie. Czech Film Focus začal v centru umění Bozar projekcí snímku Zátopek. Na podzim a v zimě pak bude pokračovat dalšími filmy, a to Krajina ve stínu, Zrcadla ve tmě, Il Boemo a Havel. Czech Film Focus vznikl z iniciativy Českého centra v Bruselu a uskuteční se v spolupráci se Státním fondem kinematografie.

Ministerstvo kultury: Zátopek odstartoval český focus v Bruselu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Film režiséra Davida Ondříčka o manželské dvojici Emila a Daně Zátopkových zahájil program přehlídky Czech Film Focus. Všech 450 míst v sále bruselského centra umění bylo vyprodaných. Film, který dostal osm Českých lvů za rok 2021, byl zároveň poctou a oslavou nedožitých 100. narozenin těchto legend československého sportu. Po promítání, které bylo zároveň belgickou premiérou filmu, následovalo setkání s režisérem Davidem Ondříčkem, představitelem Emila Zátopka Václavem Neužilem a Marthou Issovou, která ve filmu hrála Danu Zátopkovou. Slavnostní odpoledne doplnila sportovní akce, „Zátopkův běh".

Druhým filmem, který bruselské publikum uvidí, bude Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Černobílý snímek, zachycující těžké a komplikované osudy lidí v pohraničí od 30. do 50. let minulého století, byl oceněn šesti Českými lvy a bruselské centrum Bozar ho má na programu 8. září.

V říjnu dostane prostor nastupující generace českého filmu, debut Šimona Holého Zrcadla ve tmě, který autentickým pohledem na vztahy mladé generace zaujal během loňské premiéry na MFF v Karlových Varech.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Dlouho očekávaný historický velkofilm Petra Václava Il Boemo o skladateli Václavu Myslivečkovi uvede Czech Film Focus 16. listopadu, vpředvečer výročí sametové revoluce. Součástí akce bude také koncert Collegia 1704.

Přehlídku české tvorby pak zakončí film Havel režiséra Slávka Horáka, který bude 8. prosince přítomen promítání snímku v Bruselu.

Podrobnosti k chystaným akcím najdete na webových stránkách Českého centra v Bruselu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…