Ministerstvo obrany: Aliance je spokojena se stavem leteckých základen

21.08.2017 9:48

V první polovině tohoto roku provedli zástupci aliančního velitelství vzdušných sil z německého Ramsteinu (HQ AIRCOM) inspekci stavu alianční infrastruktury pořízené prostřednictvím programu bezpečnostních investic NATO (NSIP) na leteckých základnách Čáslav a Náměšť nad Oslavou.

Ministerstvo obrany: Aliance je spokojena se stavem leteckých základen
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V rámci NSIP bylo od roku 1999, kdy se ČR stala členskou zemí Severoatlantické aliance, na našem území vybudováno množství důležitých staveb a zavedena řada unikátních systémů.

Konkrétně na leteckých základnách Čáslav a Náměšť bylo dokončeno 28 společně financovaných projektů za cca 3 mld. Kč zaměřených na rekonstrukci původní a výstavbu nové letištní infrastruktury nezbytné pro bezproblémové společné působení vzdušných sil AČR a NATO.

Mezi nejvýznamnější společně financované projekty patří např. výstavba hangárů letadel a parkovacích ploch, pořízení letištní světlotechniky, záchytných lanových zařízeních, výstavba operačních center letek, skladových kapacit leteckých pohonných hmot a stanovišť testování leteckých motorů.

Stav letištní infrastruktury byl vyhodnocen hako výtečný

Během týden trvající inspekce byl detailně prověřen stav aliancí požadované letištní infrastruktury a její celkový stav byl vyhodnocen jako výtečný.

Na tomto hodnocení mají významný podíl příslušníci oddělení NSIP sekce vyzbrojování a akvizic MO, kteří ve spolupráci s Agenturou hospodaření s nemovitým majetkem (pracoviště Brno) řídí pořízení a modernizaci této infrastruktury, a Velitelství vzdušných sil, které je zodpovědné za následné provozování a údržbu pořízeného majetku.

V současné době se v rámci programu bezpečnostních investic NATO připravuje výstavba nové stanice záchranné a požární techniky na letišti v Čáslavi a rozšíření kapacity muničního skladu na letišti v Náměšti nad Oslavou.

Z dlouhodobého hlediska se pak připravuje komplexní rekonstrukce dráhového systému a letištní světlotechniky pro obě alianční letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …