Ministerstvo obrany: ČR obdržela první část refundací z Evropského mírového nástroje za vojenskou pomoc Ukrajině

26.01.2023 22:11 | Tisková zpráva

Na účet Ministerstva obrany ČR dorazila první platba od Evropské unie jako kompenzace za vojenský materiál dodaný na Ukrajinu. Tyto kompenzace jsou realizovány prostřednictvím Evropského mírového nástroje (European Peace Facility, EPF), který slouží k financování priorit EU v oblasti obrany a bezpečnosti.

Ministerstvo obrany: ČR obdržela první část refundací z Evropského mírového nástroje za vojenskou pomoc Ukrajině
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Nyní šlo o první platbu ve výši 6,5 milionu EUR. Další částky budou České republice vypláceny postupně v následujících letech. Pomoc Ukrajině byla jednou z priorit Ministerstva obrany během českého předsednictví v Radě EU.

„Podpora Ukrajiny je naším strategickým zájmem a chceme v ní ve spolupráci se spojenci dál pokračovat. Oceňuji, že ani Evropská unie nezaváhala a hned po začátku ruské agrese zapojila finanční prostředky z Evropského mírového nástroje do podpory svých členských zemí, které Ukrajině pomáhají,“ říká ministryně obrany Jana Černochová.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42139 lidí

EPF byl původně zřízen za účelem financování misí a operací EU a stabilizace partnerských zemí v sousedství Evropy. Již 28. února 2022 rozhodla Rada EU o tom, že prostředky z EPF mají být rovněž využívány na kompenzace těm členským zemím, které dodávají vojenské vybavení Ukrajině, a uvolnila za tímto účelem prvních 500 milionů EUR. Následně bylo schváleno ještě několik dalších balíků finanční podpory z EPF, přičemž k dnešnímu dni činí celková schválená suma určená na kompenzace 3,1 miliardy EUR.

Z EPF jsou podle pravidel dohodnutých členskými zeměmi EU postupně refundovány dodávky materiálu a výzbroje ukrajinským ozbrojeným silám. Evropská unie tímto způsobem poprvé ve své historii finančně podporuje dodávky zbraní či munice. Dohodnutá pravidla zároveň obsahují silné kontrolní a monitorovací mechanismy.

Vojenský materiál, který ČR poskytla Ukrajině v úvodní fázi války (do března 2022), nám bude v rámci prvního balíku refundací z EPF postupně proplácen do roku 2024. O rozdělení dalších schválených balíků z EPF se průběžně jedná. České republice byly zatím k refundaci uznány dodávky v hodnotě přibližně 80 milionů EUR, které budou proplaceny v období let 2023-2027.

Finanční kompenzace z EPF za materiál dodaný na Ukrajinu jsou zásadní nejen proto, že motivují evropské země, aby v podpoře Ukrajiny pokračovaly, ale zejména proto, že jim umožňují doplnit armádní zásoby a udržet potřebné vojenské schopnosti. EPF neslouží pouze k podpoře Ukrajiny. Jeho finanční prostředky jsou aktuálně využity na podporu všech existujících vojenských misí EU a pro realizaci podpůrných bezpečnostních opatření v partnerských zemích (například Gruzii, Bosně, Rwandě, Mauritánii či Mosambiku).

Z prostředků EPF je financována také výcviková mise EU pro Ukrajinu (EUMAM), do níž je od loňského prosince zapojena také Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…