Ministerstvo obrany: Centrum leteckého výcviku LOM Praha bude mezi prvními dvěma cvičit piloty NATO

11.12.2021 20:15 | Tisková zpráva

Dalšího významného uznání profesní kvalifikace se dostalo Centru leteckého výcviku státního podniku LOM Praha. Desítka členských zemí NATO ho vybrala za jedno ze dvou prvních míst, kde bude trénovat své vojenské piloty.

Ministerstvo obrany: Centrum leteckého výcviku LOM Praha bude mezi prvními dvěma cvičit piloty NATO
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Pardubické CLV tohoto milníku dosáhlo pouhých šest měsíců poté, co se ministři obrany deseti členských států Aliance dohodli na posílení výcviku vojenských pilotů v ambici NFTE 9. června 2021.

Podle mluvčího LOM Praha Pavla Langa je dalším místem mezinárodní letecká škola na základně v Decimomannu na Sardinii. „Připravovaná síť výcvikových areálů nejenže zvýší interoperabilitu a sníží náklady na přípravu, ale také signatářům programu NATO Flight Training Europe (NFTE) poskytne širší spektrum výcvikových aktivit, včetně využití simulačních technologií,“ uvedl.

Výcvik by měl být zahájen v roce 2023, signatáři (ČR, Belgie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Černá Hora, Severní Makedonie, Rumunsko, Španělsko, Turecko) nyní podle něj v řádu měsíců předloží své požadavky týkající se výcviku.

CLV do projektu nabídlo výcvik na cvičných letounech Z-142C AF a L-39C nebo vrtulnících Enstrom 480B-G a Mi-17, stejně jako simulovaný taktický výcvik.

Za deset let přes dva tisíce pilotů

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Signatáři NFTE budou využívat k výcviku také taktické simulační centrum, které v listopadu oslavilo deset let existence. Za tu dobu vycvičilo více než 2000 pilotů z různých koutů světa. Školili se zde například příslušníci vzdušných sil Slovenska, Nigérie, Thajska, Rakouska, Iráku, Brazílie a Národní gardy USA.

TSC má k dispozici devět simulátorů, čtyři jednoduché s třemi LCD monitory a dotykovým displejem a pět složitějších kabinových, kde se obraz promítá na sférickou plochu. Nechybí ani pracoviště pro předsunuté letecké návodčí, k dispozici jsou také obrazovky pro pozorovatele.

Kromě simulačních technologií pro proudové letouny, které využívá Armáda ČR, tedy JAS-39 Gripen, L-159 Alca, nabízí nově také F-16C Fighting Falcon. „Nemůžeme samozřejmě ustrnout, jsou zde neustálé modernizace. Přihlížíme k potřebám našich armádních pilotů, ale i ohlasů ze zahraničí. Jedním z takových příkladů je nasazení nového prvku v podobě možnosti simulace letounu F-16,“ sdělil nedávno ředitel státního podniku LOM Praha Jiří Protiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…