Ministerstvo obrany: Firmy zbrojního průmyslu ČR a Ukrajiny budou společně produkovat vojenský materiál

13.11.2022 22:30 | Tisková zpráva

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom a agentura AMOS, jež je součástí Ministerstva obrany ČR, podepsaly dohodu o vytvoření společného obranného klastru.

Ministerstvo obrany: Firmy zbrojního průmyslu ČR a Ukrajiny budou společně produkovat vojenský materiál
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Jeho vytvoření vychází z dohody premiéra Petra Fialy a prezidenta Volodymyra Zelenského z minulého týdne, kdy se i za účasti ministryně obrany Jany Černochové v Kyjevě uskutečnilo společné zasedání vlád obou zemí. V praxi půjde o vznik nových česko-ukrajinských společných podniků (Joint Ventures) s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny. Česko-ukrajinská spolupráce v oblasti obranného průmyslu se tak povznese na vyšší, strategickou úroveň.

Podle ministryně obrany se jedná o mimořádnou příležitost pro obranné průmysly obou států: „ČR patří mezi největší podporovatele Ukrajiny a nově podepsaná dohoda ukazuje další směr naší spolupráce. Dohoda se netýká pouze urgentní vojenské pomoci v období, kdy Ukrajina čelí agresi Ruské federace a bojuje o osvobození okupovaných území, včetně Krymu, ale zaměřuje se i na vzdálenější časový horizont. Česko-ukrajinské společné podniky jednou budou moci spolupracovat například v oblasti výzkumu a vývoje či dodávat vojenský materiál do třetích zemí,“ sdělila ministryně obrany Jana Černochová.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Státní koncern Ukroboronprom je sdružením víceoborových podniků v různých odvětvích obranného průmyslu, jenž zaměstnává přes sto tisíc lidí. AMOS (Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci), jenž bude fungovat jako koordinátor spolupráce s domácím obranným průmyslem na české straně, pak na mezivládní úrovni zastřešuje projekty s partnerskými zeměmi tak, aby byly v bezpečnostním, zahraničně-politickém a ekonomickém zájmu ČR.

„V těchto dnech došlo k významné události v historii vztahů mezi Ukrajinou a Českou republikou – vytvořili jsme společný obranný klastr. Zajišťuje výrobu zbraní a vojenské techniky, opravy a údržbu zbraní a společný vývoj moderních high-tech zbraní. To jistě přispěje k přiblížení našeho vítězství ve válce za nezávislost Ukrajiny a svobodu Evropy,“ zdůraznil generální ředitel Státního koncernu Ukroboronprom Jurij Gusev.

Nejen výroba zbraní, ale také spolupráce v oblasti špičkových technologií

Podle ředitele AMOS Aleše Vytečky se spolupráce obou zemí rozběhla bezprostředně po podpisu dohody. V první fázi by firmy spadající pod koncern Ukroboronprom a společnosti českého obranného průmyslu měly zakládat společné podniky a navýšit tak kapacity českých a ukrajinských firem k výrobě vojenského materiálu, který bude v první fázi sloužit potřebám ukrajinských ozbrojených sil. Kvůli současné situaci na Ukrajině se také část výrobních kapacit tamního obranného průmyslu přesune do ČR.

Kromě toho se spolupráce zaměří také na rozvoj servisních uzlů pro údržbu a opravy zbraní a vojenského vybavení, jakož i spolupráci v oblasti špičkových technologií, zejména vytvoření společných výzkumných center.

„Ukrajina v rámci budoucí obnovy země bude potřebovat vytvářet pracovní příležitosti. Dlouhodobá vzájemně výhodná spolupráce obou zemí v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu, včetně nových technologií, vědy a výzkumu bude mít jasný ekonomický přínos pro obě země. Navíc má Ukrajina čerstvé bohaté zkušenosti z boje, kterými bude spolupráci obohacovat, což výrazně podpoří také inovativní oblast obou našich průmyslů,“ sdělil Vytečka.

Spolupráce bude přínosem i ve smyslu přechodu ukrajinské armády na standardy NATO. „Touto proměnou jsme si prošli a částečně ještě procházíme i my a chceme ukrajinským partnerům tyto zkušenosti předat,“ konstatoval.

Do realizace plánů se kromě českých a ukrajinských zbrojních firem zapojí také mezinárodní finanční dárci. „ČR se stane spolehlivým průmyslovým týlem pro ukrajinskou obranu a celý obranně-průmyslový komplex,“ uvedl náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…