Ministerstvo obrany: IDET 2021 - nejmodernější armádní technika i ovládání kyberprostoru

06.10.2021 22:54 | Tisková zpráva

Okolo čtyř stovek českých a zahraničních firem se do pátku 8. října představí na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Tradičně největšími vystavovateli jsou Ministerstvo obrany ČR a Armáda ČR, které dnes do Brna přijeli podpořit ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu armádní generál Aleš Opata.

Ministerstvo obrany: IDET 2021 - nejmodernější armádní technika i ovládání kyberprostoru
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Už šestnáctý ročník nejvýznamnější akce v oblasti obranného průmyslu slavnostně zahájili kromě představitelů resortu obrany také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek a zástupci IZS či zahraničních armád.

Letošní IDET se koná v post pandemické době. Byl to právě covid, který jasně ukázal na zásadní roli českých ozbrojených, bezpečnostních a záchranných složek při zvládnutí této globální krize.

„Zároveň jsme svědky složité mezinárodní a bezpečnostní situace, která zvyšuje nutnost být připraven na celou škálu nových hrozeb,“ upozornil na výjimečnost letošního ročníku ministr obrany Lubomír Metnar, který si i s doprovodem prohlédl celý IDET, včetně expozice MO a AČR, státních podniků MO a vybraných firem českého a zahraničního obranného průmyslu.

Resortní expozice se zaměřuje především na modernizaci ozbrojených sil. K vidění je zde nejen nejnovější armádní technika, ale také nové schopnosti. „Návštěvníci tu proto najdou i expozice, které se budou věnovat nastupujícím a přelomovým technologiím, jako jsou například umělá inteligence, vesmírná doména nebo biotechnologie,“ prozradil náměstek ministra obrany pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný.

Priorita resortu: modernizace

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí

Ministerstvo obrany se v posledních měsících více než kdy dřív zaměřuje na obměnu zastaralé, ještě sovětské techniky, za moderní, kompatibilní s aliančními partnery. „Další významné kroky při budování armády 21. století jsme udělali v posledních týdnech, kdy jsme podpisem smluv dokončili strategické projekty na pořízení nových děl a raketového systém

u protivzdušné obrany. Od mého nástupu do funkce jsme napříč resortem obrany uzavřeli 40 tisíc smluv za 150 miliard korun,“ upozornil ministr Metnar a podotkl, že tento technologický rozvoj nelze uskutečňovat bez silné domácí obranně-průmyslové základny. Mimochodem do obou těchto modernizačních projektů se český obranný průmysl zapojí zhruba 40 procenty.

Podpis memoranda s Českou exportní bankou

Ministr obrany dnes na veletrhu IDET podepsal memorandum, které zahájí úzkou spolupráci mezi resortní Agenturou pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) a Českou exportní bankou. Cílem je zajistit udržitelnost a rozvoj technologicko-průmyslových schopností obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

„Obě instituce budou mimo jiné spolupracovat při přípravě finančních nástrojů v případě realizace prodeje vojenského a bezpečnostního materiálu na mezivládní úrovni nebo v případě realizace prodeje s podporou AMOS,“ vysvětlil ředitel agentury Aleš Vytečka.

Exkurz do historie: 30 let od první zahraniční operace

Kromě modernizace si bude moci odborná a široká veřejnost na veletrhu prohlédnout tu část resortní expozice, která je věnovaná 30 letům od první zahraniční operace, do níž se zapojili čeští vojáci. „V rámci historického exkurzu je k vidění nejstarší chemické průzkumné vozidlo, které měli čeští vojáci v Perském zálivu v letech 1990-1991, a to BRDM2RCH, obojživelné, speciální, pancéřované vozidlo družstva radiačního a chemického průzkumu. Porovnat ho budou moci se současným moderním lehkým obrněným vozidlem Iveco pro chemické specialisty,“ prozradil brigádní generál Petr Čepelka, ředitel expozice MO a AČR.

Za Armádu ČR se na IDET postupně představí letectvo mj. průlety letounů i vrtulníků z různých základen, pozemní vojsko ukáže vozidla Pandur II či protichemická obrněná vozidla S-LOV-CBRN. Z moderní techniky budou k vidění ještě čerstvé osobní terénní automobily Toyota Hilux, které armáda teprve před několika týdny převzala do výzbroje.

Zajímavostí letošního zahájení byly dynamické ukázky Armády ČR a Univerzity obrany na polygonu IDET. Své schopnosti zde ukázala mj. Skupina Commandos z brněnské vysoké vojenské školy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…