Ministerstvo obrany: Moderní pětibojaři jedou na evropský šampionát pro medaile a místa do Ria

12.08.2015 14:30

Osm nejlepších mužů a žen v individuálních soutěžích získá příští týden na mistrovství Evropy v moderním pětiboji místo pro olympijské hry. Český tým pětibojařů z Dukly Praha proto odjede do britského Bathu v téměř nejsilnějším možném složení včetně olympijského vítěze Davida Svobody nebo letošních mistrů světa ve smíšené štafetě Natálie Dianové a Jana Kufa. Mezi ženami chybí kvůli zranění kotníku pouze Barbora Kodedová.

Ministerstvo obrany: Moderní pětibojaři jedou na evropský šampionát pro medaile a místa do Ria
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Dnes se pětibojařská reprezentace Dukly představila na jezdeckém tréninku v domácím prostředí – jízdárně v Poděbradech. Jistě si sportovní fanoušci vzpomínají na koně Chun-chuna, kterého sedlal David Svoboda na olympijských hrách v Pekingu. Valach Chun-chun odmítal poslušnost, narazil do jedné z překážek, Davida Svobodu shodil, padl vedle něj a málem ho kopl do hlavy a tím ukončil jeho medailové naděje. Čtyři roky se ale David pečlivě připravoval, díky rozhodnutí Ministerstva obrany o pořízení vlastních, kvalitních, typově rozličných koní, výrazně zlepšil jízdu na koni, a na OH Londýně 2012 se stal olympijským vítězem.

„Ministerstvo obrany nám vyšlo maximálně vstříc a na akcích v posledních letech se ukázalo, že to je správná cesta. Stejně jako sportovec může i kůň mít indispozici, která jednorázově ovlivní výsledek. Ale nikdy se nestane, že by někdo byl dlouhodobě neúspěšný v jízdě kvůli tomu, že má smůlu,“ řekl trenér reprezentace a Dukly Praha Jakub Kučera.

Moderní pětibojaři mají na stadionu Juliska skvělé zázemí pro čtyři disciplíny. K dispozici je jim bazén, střelnice, šermírna, běhají po tartanu a oválu stadionu. Na jízdu na koni - parkur - se připravují v Poděbradech pod vedením jezdeckého trenéra Roberta Kopeckého. Do místní jízdárny pořídilo Armádní sportovní centrum Dukla po olympijských hrách v roce 2008 čtyři koně. Až dosud zůstal valach Camiro (narozen 2001). Klisny Lorelain a Lone Beach (narozeny 2000) byly prodány a nahradily je klisny Loreta a Soňa (narozeny 2008). Oblíbený a kamarádský hřebec Coral, výborný skokan, letos zemřel. Nyní je v Poděbradech na zkoušku valach Lukaro (2009), kterého dnes jezdil David Svoboda.

Vedle těchto vlastních koní mají pětibojaři k dispozici dvě kobylky – svazovou Omegu a Jasminu, jež patří pětibojařskému oddílu TJ Ados Praha, ve kterém začínali přední závodníci včetně Davida Svobody. Jde o koně různých typů, aby možnosti přípravy byly co nejširší.

„Ve stáji je koní víc, většina je soukromých majitelů. Je pro nás výhodné si občas půjčovat i tyto koně. Moderní pětibojaři si do soutěže koně losují a dopředu je neznají. Naštěstí má Robert Kopecký v okolí mnoho kolegů, takže není problém nasmlouvat jezdecký program v dalších stájích. Díky tomu je Robert schopen namodelovat přípravu s různými typy koní. Teď před mistrovstvím Evropy jsme měli například v naší skupině na vyzkoušení dva nové, typologicky blízké těm, kteří nás čekají v Británii,“ uvedl Jakub Kučera.

V rámci svého tréninkového programu se nejlepší pětibojaři jako členové jezdeckého oddílu Dukly účastní i parkurových závodů. Během roku absolvují šest až deset parkurů a získávají tak důležité zkušenosti, aby se naučili během krátké chvíle, před závodním parkurem za 20 minut, se koni přizpůsobit.

Program mistrovství Evropy v Bathu:

Úterý 18. srpna: smíšená štafeta (Eliška Přibylová, Ondřej Svěchota)
Středa 19. srpna: štafeta mužů (Jakub Hrudka, Martin Bilko), štafeta žen (bez české účasti)
Čtvrtek 20. srpna: kvalifikace mužů (David Svoboda, Jan Kuf, Ondřej Polívka, David Kindl)
Pátek 21. srpna: kvalifikace žen (Natálie Dianová, Lenka Bilková, Eliška Přibylová)
Sobota 22. srpna: finále mužů
Neděle 23. srpna: finále žen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…