Ministerstvo obrany: Na území republiky probíhá mezinárodní cvičení Ample Strike

05.09.2016 9:40

Ve dnech od 30. srpna do 20. září 2016 na území ČR probíhá mezinárodní cvičení Ample Strike 2016. Cvičení se účastní celkem 17 armád aliančních a partnerských zemí. Jeho cílem je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Armáda ČR tak třetím rokem navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover, které byly organizovány z úrovně NATO.

Ministerstvo obrany: Na území republiky probíhá mezinárodní cvičení Ample Strike
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V letošním roce jde o zhruba 1 500 cvičících, z toho jsou necelé tři stovky ze zahraničních armád. Poprvé od zavedení plně profesionální armády se do mezinárodního cvičení u vzdušných sil zapojí také příslušníci aktivní zálohy. V průběhu dvou týdnů se bude na 380 záložníků z 8 pěších rot krajských vojenských velitelství podílet na ochraně a zajištění bezpečnosti letiště Náměšť jako objektu důležitého pro obranu státu.

Vlastní výcvik bude probíhat celkem v šesti operačních prostorech – ve Vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá, u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a 15. ženijního pluku v Bechyni.

Účast potvrdilo 17 zemí (Belgie, Česká republika, Chorvatsko, Kanada, Estonsko, Finsko, Francie, Velká Británie, Německo, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Polsko, Řecko, Slovinsko, Spojené státy americké).

Leteckou podporu vojákům poskytnou například české letouny L-159 ALCA, L-39 Albatros a JAS-39 Gripen a vrtulníky Mil Mi-24/35. Účast přislíbily litevské L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado, české a maďarské gripeny
i letoun B-1.

Stejně jako v loňském roce je cvičení plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil AČR. Kompletní logistiku zabezpečí téměř všechny složky Armády ČR. Právě schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším cílem cvičení.

Hlavní letové úsilí bude probíhat v termínech od 5. do 9. září a od 12. do 16. září, a to od 9.00 do 23.00 hodin. V ostatních dnech však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přesunům mezi operačními prostory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…