Ministerstvo obrany: Nová Obranná strategie ČR reaguje na výrazné zhoršení bezpečnostní situace

05.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Vláda schválila novou Obrannou strategii ČR. Důvodem jejího vzniku je především zásadní zhoršení bezpečnostního prostředí, na nějž musí Česká republika i její ozbrojené síly reagovat. Dokument popisuje, jakým hrozbám čelíme a co je třeba udělat, aby naše obrana byla silná a spolehlivá. Jako hlavní priority stanovuje celospolečenský přístup k obraně, zdrojové zajištění armády a členství v NATO.

Ministerstvo obrany: Nová Obranná strategie ČR reaguje na výrazné zhoršení bezpečnostní situace
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Dokument, na jehož vzniku se vedle odborníků z Ministerstva obrany a dalších vládních resortů podílely také širší bezpečnostní komunita a obranný průmysl, navazuje na Bezpečnostní strategii ČR z letošního června. Zohledňuje také nové strategické dokumenty NATO a EU.

Za nejvážnější dlouhodobou hrozbu pro bezpečnost ČR i spojenců označuje dokument Rusko. „Napadením Ukrajiny zahájilo největší vojenský konflikt v Evropě od konce 2. světové války a jeho mocenské ambice ohrožují i střední a východní Evropu včetně ČR,“ konstatovala ministryně obrany Jana Černochová. Není to ale jen Rusko, které bezpečnost zhoršuje – dokument rovněž zmiňuje Čínu, která usiluje o prosazení svých představ globálního uspořádání, nestabilitu v sousedství Evropy a mezinárodní terorismus.

Odstrašení protivníka prioritou

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Prvořadým úkolem je podle nové obranné strategie odstrašení útočníka. „Naším cílem není vést s agresorem válku, ale odradit ho od útoku. Aby to fungovalo, potřebujeme silné obranné kapacity a odhodlání je v případě napadení použít,“ zdůrazňuje ministryně Černochová ve své předmluvě k Obranné strategii.

Klíčovou roli v tom více než kdy jindy hraje členství v NATO: Společně se spojenci se ČR případné agresi nejen efektivněji ubrání, ale především protivníka snáze odstraší tak, aby k žádnému napadení nedošlo.

Aby případná obrana byla efektivní, je podle dokumentu prioritou budovat dobře vyzbrojené, vybavené, vycvičené a v boji udržitelné ozbrojené síly nasaditelné do operací kolektivní obrany. Důležitá je pak rovněž všestranná operační příprava území České republiky a zajištění přijetí, přesunů a podpory potenciálně velkého množství spojeneckých sil.

Obrana země je záležitostí i všech jejích obyvatel

Zajistit bezpečnost země ale jen Armáda ČR a Ministerstvo obrany nedokáží, dokument proto zdůrazňuje zapojení všech potřebných orgánů veřejné správy i společnosti jako celku. Na obraně se také musí více podílet připravené a dostupné zálohy ozbrojených sil.

Zásadní roli v posilování obranyschopnosti ČR představuje domácí obranný a bezpečnostní průmysl, který má v případě krize zajistit bezpečnost dodávek a bojovou udržitelnost ozbrojených sil. Podle obranné strategie je proto zásadní prohlubovat dialog a partnerství mezi státem a průmyslem.

Vybudovat kvalitní obranu státu není možné bez dostatečného finančního zajištění. Česká republika proto bude na svou obranu vydávat každý rok nejméně 2 % HDP, v případě potřeby i více.

Na Obrannou strategii ČR navážou další strategické, koncepční a plánovací dokumenty. Do konce letošního roku půjde zejména o novou Koncepci výstavby Armády ČR 2035 (KVAČR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…