Ministerstvo obrany: Nová agentura posune podporu obranného průmyslu na vyšší úroveň

13.04.2021 21:20

Ministr obrany Lubomír Metnar na dnešní tiskové konferenci představil Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS), jejíž vznik schválila Vláda České republiky v únoru letošního roku a 15. března zahájila svou činnost.

Ministerstvo obrany: Nová agentura posune podporu obranného průmyslu na vyšší úroveň
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ředitelem agentury jmenoval včera ministr obrany Aleše Vytečku. Tiskové konference se za resort obrany zúčastnili náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný a předseda sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík.

„Nástrojem pro mezivládní obchod s vojenským materiálem disponuje jen sedm států a nyní k nim patří i Česká republika. Po podobné podpoře volají představitelé českých firem už mnoho let,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar a dodal, že podpora domácího průmyslu je pro resort obrany velmi důležitá. Připomněl, že od jeho příchodu na ministerstvo se uzavřelo přes třicet tisíc smluv a 97 procent z nich bylo s českými dodavateli.

„Cílem nově vzniklé agentury je podpora prodeje vojenského materiálu na mezivládní úrovni. V její gesci nebude nákup ani prodej vojenského materiálu, ale bude zajišťovat vládní zprostředkování této dohody. V konečné fázi pak navrhne vhodné řešení státního zastřešení kontraktu, který bude podepsán mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou,“ představil fungování agentury náměstek ministra obrany Tomáš Kopečný a uvedl, že dohoda bude zastřešena jednak zárukami za technickou kvalitu zboží, které poskytne státní podnik Vojenský technický ústav jakožto národní certifikační autorita, a jednak mezivládní dohodou o vojensko-technické spolupráci.

Náměstek Kopečný vysvětlil, že v mezinárodním kontextu Česká republika ukáže, že je vždy připravená a schopná adaptovat se na nové podmínky, a pro mnohé státy se může stát cenným spojencem v oblasti obranné spolupráce.

Státní podporu české firmy obranného průmyslu vítají

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Vznik agentury vycházel ze zkušeností českých partnerů, kteří podobným mechanismem disponují (např. USA, Švédsko, Francie, Izrael). Takový nástroj zaručuje větší důvěryhodnost a celkovou efektivitu mezinárodně-obranných relací a České republice tak pomůže zajistit konkurenční výhodu mezi vývozci vojenského materiálu.

„Český obranný průmysl zaměstnává 20 tisíc lidí a vytváří objem tržeb zhruba 50 mld. Kč ročně. Vznik agentury je velká podpora exportérům, kteří vyváží více než 90 procent svých tržeb do zahraničí. Za celý obranný průmysl bych chtěl resortu obrany poděkovat,“ řekl Lubomír Kovařík a dodal, že AMOS je velmi vítaná věc.

Klíčovým prvkem ve fungování agentury je maximální koordinace se všemi resorty, které se zabývají podporou exportu. Za tímto účelem bude zřízena meziresortní pracovní skupina, ve které bude zastoupeno Ministerstvo obrany, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…