Ministerstvo obrany: Podpisem mezivládní dohody o spolupráci završil ministr Metnar návštěvu Polska

29.08.2019 17:02

Ve středu 28. srpna 2019 se ve Varšavě uskutečnilo společné zasedání vlád České a Polské republiky. Součástí delegace premiéra Andreje Babiše byl i ministr obrany Lubomír Metnar, jenž se separátně setkal na bilaterálním jednání se svým protějškem Mariuszem Blaszczakem.

Ministerstvo obrany: Podpisem mezivládní dohody o spolupráci završil ministr Metnar návštěvu Polska
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Naše vztahy s Polskem jsou na vynikající úrovni. Společně cvičíme, přispíváme do Battlegroup EU, budujeme logistické centrum V4. O dobrých vztazích svědčí také dnes podepsaná mezivládní dohoda o spolupráci v oblasti vojenského letectví,“ komentoval setkání ministr obrany ČR Lubomír Metnar.

Právě mezivládní dohoda o spolupráci v oblasti vojenského letectví, kterou ministři za přítomnosti předsedů vlád Andreje Babiše a Mateusze Morawieckého slavnostně podepsali, byla hlavním tématem bilaterálního jednání. Její text navazuje na ujednání z roku 1997 a reflektuje prohloubení spolupráce v rámci plnění závazků vůči NATO a úkolů v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany (NATINAMDS). Umožňuje totiž přeshraniční lety hotovostních stíhacích letounů plnících úkoly v rámci tohoto systému.

Dohoda zahrnuje široké spektrum spolupráce

Dohoda dále rozšiřuje možnosti spolupráce při výcviku. Umožňuje zřizovat přeshraniční prostor pro výcvik vzdušných sil podél hranice mezi ČR a Polskem v místech, kde neprobíhá intenzivní civilní letový provoz, aby byl výcvik co nejméně narušován. Dohoda myslí také na spolupráci v oblasti vojenské letecké přepravy osob a materiálu vojenským dopravním letadlem druhé smluvní strany.

Dalším tématem bilaterálního jednání bylo posilování spolupráce obou resortů obrany jak na vojenské, tak civilní úrovni. Myslí se tím především posilování strukturované spolupráce mezi 7. mechanizovanou brigádou AČR a mnohonárodní divizí v polském Elblagu. Zapojit do ní chce Ministerstvo obrany ČR plně připravenou brigádu poté, co proběhne její přezbrojení novými pásovými bojovými vozidly, tedy po roce 2025.

V rámci civilní bilaterální spolupráce Ministerstvo obrany ČR podporuje oba polské projekty v oblasti speciálních sil, které jsou zařazeny do třetí vlny projektů unijní Stálé strukturované spolupráce (PESCO). Ministři obrany také hovořili o možné polské podpoře českého projektu v oblasti elektronického boje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…