Ministerstvo obrany: Příběhem zbojníka poděkoval soubor veteránům z Perského zálivu

19.06.2016 14:34

V pražském Hudebním divadle v Karlíně se ve středu 15. června uskutečnilo benefiční představení lidového tanečního divadla Vojenského uměleckého souboru Ondráš, nad kterým převzal záštitu ministr obrany Martin Stropnický.

Ministerstvo obrany: Příběhem zbojníka poděkoval soubor veteránům z Perského zálivu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Představení, které jako poděkování dobrovolníkům, kteří se před 25 lety vrátili z Perského zálivu, připravila Československá obec legionářská, se zúčastnili předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, náměstkyně pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Alena Netolická, první zástupce náčelníka GŠ AČR generálporučík Jiří Baloun a řada dalších významných hostů, mezi nimiž samozřejmě nechyběli ani novodobí váleční veteráni. Ti současným vojákům, kteří dnes odjíždějí do zahraničních operací, prošlapali první cestu.

„Jsem přesvědčen o tom, že historická role vás, kteří jste působili v samostatném československém praporu v Perském zálivu, nebyla dosud doceněna,“ uvedl v projevu předseda sněmovny Jan Hamáček.

Slavnostního zahájení představení se ujali první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun a jeho partnerem byl první zástupce náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky generálmajor Pavel Macek. Oba shodně potvrdili, že společné působení Čechů a Slováků v operacích Desert Shield a Desert Storm v Perském zálivu otevřelo dveře našim státům do společenství Severoatlantické aliance. Jejich následovníci potom působili s důvěrou spojenců na Balkáně a v dalších krizových oblastech světa.

Představení, které si pro pozvané hosty benefice připravili umělci z Ondráše bylo jedinečné. Ostatně soubor, který reprezentuje nejen Armádu České republiky, ale i celou zemi působí na domácích i zahraničních festivalech už celých 62 let.

Příběh zbojníka, jehož premiéra se uskutečnila 2. května 2015 v Janáčkově divadle v Brně, patří k nejlepším představením tohoto souboru. Jeho dokonalou uměleckou produkci si mohli právě vychutnat návštěvníci představení v Hudebním divadle v Karlíně. Ti tanečníky, zpěváky i hudebníky, ale i tvůrce odměnili nejen potleskem ve stoje, ale také květinovými koši.

Ze slavnostního zahájení benefičního představení věnovaného 25. výročí návratu československých vojáků z Perského zálivu

Ze slavnostního zahájení benefičního představení věnovaného 25. výročí návratu československých vojáků z Perského zálivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…