Ministerstvo obrany: Senegal chce cvičné letouny L-39, podpis smlouvy se počítá v řádu týdnů

20.01.2020 22:17

Podpis smlouvy na prodej čtyř cvičných letounů L-39 NG do Senegalu je takzvaně na spadnutí. Zhoršující se bezpečnostní situace v západní Africe a možnosti obou zemí při jejím řešení posunula společná jednání, která započala v roce 2018, výrazně kupředu.

Ministerstvo obrany: Senegal chce cvičné letouny L-39, podpis smlouvy se počítá v řádu týdnů
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

S ministrem ozbrojených sil Senegalské republiky Sidikim Kabou a náčelníkem generálního štábu tamní armády generálem Biramem Diopem v pátek 17. ledna jednal náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Tomáš Kopečný. Zhoršující se bezpečnostní situace v regionu přinesla podle náměstka Kopečného zásadní posun v dlouho diskutovaném prodeji čtyř cvičných letounů L-39 NG pro senegalské vzdušné síly.

Zítra, tedy 21. ledna, se senegalské Ministerstvo hospodářství a plánování sejde s českými zástupci v Londýně, aby finalizovali poslední detaily týkající se financování projektu. „Dohoda o nich by měla být podepsána během několika týdnů a kontrakt tak nabude účinnosti do konce března tohoto roku,“ potvrdil Tomáš Kopečný.

Češi a Senegalci společně v Mali

Armády ČR a Senegalu se společně podílejí na zajištění bezpečnostní situace v Mali prostřednictvím misí MINUSMA a EUTM. „V souvislosti s rostoucí angažovaností ČR v regionu a kvůli velmi důležitému vlivu, jejž zde Senegal má, jsme se dohodli na užší koordinaci a výměně informací a zkušeností. Senegal oceňuje aktivní roli, kterou ČR v regionu sehrává,“ konstatoval náměstek Tomáš Kopečný.

Senegal v regionu představuje pilíř stability a jako jedna z mála zemí nezažívá bezpečnostní krizi. Přes tisíc senegalských vojáků navíc působí v západní Africe v rámci společných misí na podporu stabilizace. „V současné době zároveň senegalské ozbrojené síly procházejí razantní přestavbou a zvyšují svoje schopnosti řadou akvizic, což představuje velkou příležitost pro český průmysl. Kromě zmíněných letounů se tak otevírají dveře i dalším českým firmám,“ potvrdil Kopečný.

Jednání se účastnil také náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, velvyslanec Miloslav Machálek, zástupce ředitele EGAP Martin Růžička a viceprezident Aera Vodochody Jakub Hoda. Představitelé Senegalu zdůraznili důležitost projektu pro senegalskou vládu a bezpečnost, důvěru v ČR a Aero Vodochody jako spolehlivé partnery. „Po historickém podpisu smlouvy na modernizaci letišť společností TRANSCON se tak blíží další hmatatelný doklad, který nasvědčuje tomu, že se vazby mezi našimi zeměmi stále upevňují,“ potvrdil Kopečný.

V rámci jednání se představitelé rovněž domluvili na rozšíření spolupráce i do dalších technologických oblastí, které pomohou při společném působení v misích v Mali i v dalších oblastech západní Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…