Ministerstvo obrany: Závěr mise strážní roty BAF byl ovlivněn pandemií, přesto vše zvládli

10.05.2020 17:17

Po sedmi měsících v Afghánistánu jsou všichni příslušníci 13. strážní roty BAF zpět doma. Po sedmi letech také skončil operační úkol strážní roty na letecké základně Bagrám.

Ministerstvo obrany: Závěr mise strážní roty BAF byl ovlivněn pandemií, přesto vše zvládli
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Pro 13. strážní rotu BAF to znamenalo, vedle plnění standardních operačních úkolů, roztřídit, sbalit a odeslat do České republiky vše, co bylo na letecké základně nashromážděno českými kontingenty.

Mezi posledními, kteří včera přiletěli do České republiky, byl i velitel jednotky kapitán Josef Kozelek, který na všechno dohlížel. Hned po příletu zamířil se zbytkem jednotky za ostatními do Těchonína, kde budou v preventivní karanténě.

„Od samotného počátku výstavby jednotky jsem počítal s tím, že budeme poslední strážní rotou na základně Bagrám,“ komentoval specifikum svého úkolu velitel jednotky kapitán Kozelek. Na ukončení činnosti jednotky podobného rozsahu v zahraniční operaci se podílel poprvé. „Výrazným ulehčením naší práce byla pomoc pracovní skupiny odborníků, která určila, jaký materiál bude přepraven zpět do republiky, který předán našim jednotkám a spojencům anebo zrušen,“ doplňuje Kozelek. Materiál a technika strážní roty pak byly v dubnu přepraveny v rámci programu strategické letecké přepravy SALIS třemi lety letounu Antonov An-124 Ruslan.

Plnění úkolů 13. strážní jednotky bylo také ovlivněno pandemií koronaviru. V rámci pandemie na základně došlo k zavedení přibližně stejných preventivních opatření jako v České republice. „Musím ocenit, s jakou rychlostí k nám byly dopraveny ochranné pomůcky a další zdravotnický materiál z domova. Nemuseli jsme nijak improvizovat. Vybaveni jsme byli ihned,“ dodává velitel kontingentu Kozelek.

Nemožnost řešit věci s rodinou osobně však nikomu na klidu nepřidala. Přesto základna Bagrám poskytovala vojákům perfektní zázemí ke komunikaci. „Díky telefonnímu spojení a internetovému pokrytí vojáci měli možnost volat domů téměř denně,“ vysvětluje Kozelek.

Pro polovinu příslušníků 13. strážní roty BAF byla tato operace první zkušeností. „Chtěl bych poděkovat všem rodinným příslušníkům našich vojáků za jejich podporu. Stále platí pravidlo, že pokud vyjíždí voják do mise bez podpory svých nejbližších a s různými problémy, má tento stav nepříznivý dopad na jeho pracovní výkon. Náš tým byl silný a skvěle stmelený, a proto jsme všechny úkoly zvládli,“ komentuje velitel jednotky.

Po preventivní karanténě a velmi krátkém odpočinku se příslušníci 13. strážní roty BAF vrátí ke svými mateřským útvarům, kde budou nasazeni v rámci úkolů spojených s virovou pandemií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…