Ministerstvo obrany: Země Visegrádu musí hovořit stejným hlasem

01.10.2021 20:29 | Tisková zpráva

V maďarském Erdőbénye se dnes uskutečnilo zasedání ministrů obrany zemí V4. Českou republiku zastupoval náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Havránek.

Ministerstvo obrany: Země Visegrádu musí hovořit stejným hlasem
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Jednání se zaměřilo na diskuzi o aktivitách v rámci maďarského předsednictví, na stav přípravy další rotace Visegrádského bojového uskupení EU v roce 2023 a na rozvoj schopností se zaměřením na společné výcvikové aktivity a posilování interoperability. V rámci aktualizovaného Akčního plánu V4 bude kladen důraz například na sdílení zkušeností z výstavby a použití teritoriálních sil.

Diskutována byla i koordinace společného přístupu a pozic v rámci probíhajících jednání o strategických prioritách NATO i EU. Jak zdůraznil náměstek Havránek: „Země Visegrádu musí hovořit stejným hlasem, aby prosadily své pozice.”

Předmětem diskuzí byly dále mimo jiné i zkušenosti ze stahování aliančních sil z Afghánistánu či vývoj situace v regionu Sahelu. „Česká republika je připravena dále sdílet své zkušenosti z operačního nasazení v oblasti Sahelu se svými partnery z V4,” zaznělo na jednání z úst Jana Havránka v reakci na možnost angažmá dalších zemí V4 v regionu.

Shoda mezi ministry panovala i v otázce nezbytnosti soustředit se na stabilitu oblasti Západního Balkánu. Podle všech zemí V4 toto téma musí být důležitou součástí agendy EU. Na závěr jednání vedoucí delegací schválili hlavní úkoly pro nadcházející období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…