Ministerstvo obrany: Zemřel plukovník Antonín Štícha, člen Českého svazu bojovníků za svobodu

16.10.2017 20:21

Ve věku 93 let zemřel účastník národního boje za osvobození a respektovaný místopředseda Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu plukovník Antonín Štícha, který byl nositelem Záslužného kříže ministra obrany třetího a druhého stupně.

Ministerstvo obrany: Zemřel plukovník Antonín Štícha, člen Českého svazu bojovníků za svobodu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„S hlubokým zármutkem jsem přijal smutnou zprávu o skonu Antonína Štíchy, respektovaného místopředsedy Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu.To, co s pocitem odpovědnosti opravdového vojáka vykonal od devadesátých let až do současnosti ve prospěch Českého svazu bojovníků za svobodu, je nejen jeho duchovním odkazem, ale také důstojným pomníkem jeho nezištné a obětavé práce," uvedl ministr obrany Martin Stropnický v kondolenci dceři plukovníka Antonína Štíchy Ludmile Plškové.

Totálně nasazený

Plukovník Antonín Štícha se narodil 13. dubna 1924 v Podmoklech nad Labem, které tehdy patřily do pohraničí. Když mu bylo čtrnáct let, musel i s rodinou pohraničí opustit. Odstěhovali se tedy do Prahy, kde stejně jako v Podmoklech chodil do Sokola.

Za druhé světové války dělal spojku, vozil vlakem tajné zprávy a materiály. Po maturitě v roce 1943 byl totálně nasazen v továrně Jawa a o rok později byl odvezen na práci do Německa do továrny Junkers, v únoru 1945 pak pracoval v jeho pražské pobočce.

V květnu 1945 byl členem národní stráže 1. praporu Jana Čapka. Rok po osvobození, tedy v roce 1946, absolvoval školu důstojníků tankového vojska v Milovicích a nastoupil na funkci velitele čety u tankové brigády. Ve stejném roce byl přijatý ke studiu na Vojenském tankovém učilišti ve Vyškově. Když v roce 1948 dostal hodnost poručíka, byl zařazen na funkci velitele roty u tankové brigády. Poté prošel řadou velitelských a velitelsko-technických funkcí u tankového vojska.

Obdržel Záslužné kříže ministra obrany

V roce 1968 byl přemístěn k vojenskému oddělení ministerstva školství na funkci učitele vojenské katedry. Působil na vojenské katedře Karlovy univerzity a Českého vysokého učení technického jako starší učitel bez možnosti služebního postupu. Poslední den roku 1982 byl po splnění podmínek na starobní důchod propuštěn z armády v hodnosti podplukovníka. V roce 1990 byl rehabilitován a jmenován do hodnosti plukovníka.

V roce 1999 obdržel Záslužný kříž ministra obrany České republiky třetího stupně a letos v květnu dostal Záslužný kříž ministra obrany ČR druhého stupně.

Plukovník Antonín Štícha byl také dlouholetým členem Českého svazu bojovníků za svobodu a zastával v něm řadu funkcí od základní organizace až po ústřední výbor. Od roku 2007 byl místopředsedou Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu. Další informace o jeho osudu jsou k dispozici na portálu Paměť národa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…