Ministerstvo práce a sociálních věcí vyjadřuje podporu osobám s autismem

03.04.2015 14:08

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová rozhodla o podpoře centra pro rodiny s dětmi s poruchami autistického spektra (zkráceně PAS). Ministerstvo pošle na rekonstrukci dotaci 19,5 milionu korun. MPSV se také symbolicky připojí ke kampani „Česko svítí modře“, která má veřejnost upozornit na problematiku života lidí s autismem, a nasvítí část své budovy modrým světlem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyjadřuje podporu osobám s autismem
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Počet lidí s poruchou autistického spektra každoročně stoupá, a to nejen díky zlepšené diagnostice. Lidé s autismem ale dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život. A je celospolečenskou výzvou jim k tomu pomoci,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

MPSV přidělilo v rámci investičního programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, jako jednu z dotací, 19,5 milionu Kč na projekt Rekonstrukce vzdělávacího a aktivačního centra pro rodiny s PAS ve Zlíně, provozované občanským sdružením Za sklem. Nasvícením budovy se ministerstvo připojí k řadě dalších státních institucí, radnic měst a obcí, veřejných a neziskových organizací, které chtějí tímto symbolickým způsobem vyjádřit podporu lidem s poruchami autistického spektra a jejich blízkým. Druhý ročník celorepublikové kampaně „Česko svítí modře“ začne 2. dubna v návaznosti na Světový den zvýšení povědomí o autismu a pořádá ho platforma Naděje pro autismus.

Autismus je zdravotní, neurovývojové postižení, které ovlivňuje psychický vývoj člověka. Je to celoživotní handicap, se kterým v současnosti žije víc než 1,6 % populace Evropy. PAS má každé 80. narozené dítě, celkem 70 milionů lidí na celém světě a na 100 tisíc občanů České republiky. Většina problémů, se kterými rodiny s dětmi s PAS a dospělé osoby s PAS žijí, vychází z malé informovanosti veřejnosti. Setkávají se často s odsuzováním okolí nebo sociální izolací. Porucha autistického spektra totiž neovlivňuje jen život jedné osoby, ale celé rodiny. Zvyšováním povědomí o autismu můžeme pomoci lepšímu přijímání lidí s PAS ve společnosti, školách, zdravotnických zařízeních nebo běžném životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…