Ministerstvo pro místní rozvoj: Méně strašte lidi, více studujte podklady

17.03.2019 15:06

Reakce MMR na zprávu KDU-ČSL k rekodifikaci stavebního práva

Ministerstvo pro místní rozvoj: Méně strašte lidi, více studujte podklady
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Bohužel se ukazuje, že KDU-ČSL nečetla návrh vůbec a nebo zcela nepozorně. Především – dle nového zákona budou úředníci za svá rozhodnutí odpovědní. Tedy předpoklad, že úmyslně „založí“ spis a nebudou se mu věnovat bude znamenat, že se z takového jednání budou odpovídat. Díky elektronizaci a digitalizaci bude navíc celý proces transparentní a úředníci tak budou pod kontrolou nejen státu, ale také žadatelů, respektive veřejnosti.

Stejně tak není pravda, že bude možné například bez zajištění ochrany veřejných zájmů, např. v oblasti ochrany památek, veřejného zdraví, požární bezpečnosti atd. stavbu povolit.  Samozřejmě i nadále proti povolení budou přípustné řádné (odvolání) i mimořádné (soudní přezkum) opravné prostředky. Rozdíl je, v tom, že o stavbě se bude rozhodovat pouze jedním rozhodnutím, tj. jedno odvolání a jeden soudní přezkum, na rozdíl od dnešního stavbu, kdy jsou to minimálně dvě odvolání a dva možné správní přezkumy.

Velkou nepravdou je pak tvrzení o korupčním potenciálu. Ten má naopak právě dnes platná legislativa. Dnes je možné uplatit jednoho z desítek úředníků v procesu bez osobní odpovědnosti a bez možnosti veřejné kontroly. To po změně možné nebude.

KDU-ČSL navíc sama dává jasný argument pro potřebnost systémové změny, když tvrdí, že „kompetence se musí ponechat samosprávě a naopak je potřeba je posílit“. V současné době žádné pravomoci v procesu stavebního povolení samospráva oficiálně nemá, a proto není možné je omezovat. Dochází ale bohužel často k systémové podjatosti a také systémové korupci, kterou návrhem odstraňujeme. Naopak návrh posiluje postavení samosprávy v procesu územního plánování.

Rada na závěr: méně strašte lidi, více studujte podklady a materiály, a pokud máte pochybnosti, přijďte, rádi vám je na MMR osobně objasníme. Mnozí tak učinili a věci se vysvětlily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…