Ministerstvo průmyslu a obchodu: SPOJUJEME ČESKO. Zvládnout pandemii koronaviru pomáhají inovace a moderní informační a komunikační technologie

28.03.2020 22:45

Aby se zabránilo šíření pandemie koronaviru, vyhlásila vláda v České republice nouzový stav a přijala celou řadu mimořádných opatření.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: SPOJUJEME ČESKO. Zvládnout pandemii koronaviru pomáhají inovace a moderní informační a komunikační technologie
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Dnes večer spuštění platformy odstartuje benefičním koncertem na ČT Art a on-line streamu Českého rozhlasu „Pomáháme s Českou filharmonií“.

Platformu SPOJUJEME ČESKO připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest. Spolupracují na ní s ministerstvy zdravotnictví, obrany a dopravy, Úřadem vlády ČR, agenturou CzechTrade, Svazem průmyslu a dopravy, Česko Digital, řadou odborníků na open data, univerzitami, komunitami aj. Aktuálně je s ní mimo jiné spojena speciální informační linka 1212, systém Microsoft Teams pro on-line komunikaci zaměstnanců, chatboti na webu ministerstva zdravotnictví či ministerstva průmyslu a obchodu, aktivita Data proti COVID, díky níž se během jednoho dne mezi lidmi vybralo 10 milionů korun na plicní ventilátory, služba Nakup bezpečně, která má zlepšit zásobování obyvatel potravinami a mnoho dalších. Vše oficiálně odstartuje dnes večer benefičním koncertem „Pomáháme s Českou filharmonií“. Začne od 20:00 hodin v pražském Rudolfinu, živě ho bude možné sledovat na ČT Art a on-line streamu Českého rozhlasu.  

Projekt vzniká operativně na základě aktuálních potřeb společnosti, kterou nutná opatření v kontextu s pandemií koronaviru postupně mění. Technologie v době, kdy musí být omezen pohyb, nabývají na významu, rychle a dobře spojují, poptávka po nich turbulentně vzrůstá a ti, kteří chtějí a umí pomoct, se je snaží maximálně využívat. Ku prospěchu jiných i sobě navzájem. Čerstvě spuštěná platforma SPOJUJEME ČESKO funguje díky spolupráci  státu, vědců, univerzit, komunit a soukromého sektoru.

„Nouzový stav, který jsme v kontextu s pandemií koronaviru museli vyhlásit, je pro všechny naprosto novou zkušeností. Klíčové je nákazu zvládnout tak, aby se v maximální možné míře ochránilo zdraví lidí. Proto osobní komunikaci musela rychle nahradit komunikace on-line, proto se práce v kanceláři z velké části změnila na home office. Připravenost na takové fungování byla různá, mnozí ji řešili doslova za pochodu a i pro nás na MPO, stejně jako v dalších resortech, to znamenalo celou řadu rychlých, ale zásadních změn,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Potřebovali jsme dělat porady videokonferenčně, učíme se tak aplikaci Microsoft Teams, bylo nutné rychle vyřizovat tisíce telefonátů, operativně se spustilo call centrum MPO a na pomoc zdravotnictví linka 1212, potřebovali jsme podnikatelům a živnostníkům říct, co je a není zavřené, chatbot teď automatizovaně odpovídá na nejčastější otázky a odpovědi… A je toho mnohem víc, kde se nám daří propojovat. Všem, kteří se na platformě SPOJUJEME ČESKO podílejí, patří velké díky!“

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Platformu SPOJUJEME ČESKO dnes večer oficiálně odstartuje benefiční koncert „Pomáháme s Českou filharmonií“. Začne ve 20:00 h v pražském Rudolfinu a živě ho bude možné sledovat na ČT Art a on-line streamu Českého rozhlasu.

„Hudebníci by na koncertu měli využít respirátory z 3D tiskárny, které v reakci na aktuální potřeby vyvinul tým z pražské ČVUT. A to ve spolupráci s MPO a agenturou CzechInvest, která zaštítila celý proces vývoje včetně testování,“ říká krizový manažer a koordinátor projektů Robin Čumpelík a dodává: „Projekt SPOJUJEME ČESKO je otevřenou platformou. V boji proti koronaviru se v ní mohou spojit velké společnosti, malé i střední podniky, živnostníci, začínající firmy, tedy start-upy a spin-offy, univerzity, neziskovky, komunity a samozřejmě také veřejná správa. Vše je postaveno na spolupráci, sdílení znalostí a informací. Společně vzniká robusní informační systém založený na nejmodernějších informačních a komunikačních technologiích.“

Příklad technologií, služeb a platforem aktuálně spojených s projektem SPOJUJEME ČESKO:

- Koronavirus.mzcr.cz a chatbot Anežka - speciální web ministerstva zdravotnictví ke koronaviru s elektronickou robotickou „sestrou“ Anežkou, tedy chatbotem, který radí zejména ve zdravotních otázkách spojených s koronavirem

- BusinessInfo.cz a chatbot - portál pro podnikatele a živnostníky ve správě agentury CzechTrade, kde jsou mimo jiné odpovědi na nejčastější dotazy a další informace. Ty si lze pustit i roboticky, chatbot spojený s FAQ z BusinessInfo.cz ke koronaviru na rozdíl od Anežky ještě nemá jméno. Zkusíte ho navrhnout? Děkujeme!  Pro úplnost: oba chatboti mohou fungovat současně, společně je lze nalézt na webu ministerstva průmyslu a obchodu na adrese www.mpo.cz.

- CovPoint - web, který provozuje agentura CzechInvest, kde se na jednom místě potkává nabídka a poptávka firem v souvislosti s ochrannými prostředky. Lze zde nabídnout produkty a služby státu nebo dalším společnostem a také poptávat pomoc od ostatních.

- Chráním Tebe - známé osobnosti vysvětlují, proč je důležité nosit roušku.

- Microsoft Teams - technologie pro on-line komunikaci zaměstnanců. Mimo jiné umožňuje sdílet dokumenty, chatovat, vytvářet seznamy, rozdělovat úkoly, ale také videokonference, které se dají využít pro porady i o velkém počtu účastníků.

- Celostátní informační linka 1212 - má za cíl nejen sjednotit krizovou komunikaci všech resortů, ale také snížit nápor tísňových linek 112 a 155. Díky 1212 se počet volání na čísla záchranářů a policistů snížil o 15 %. Linku nejdřív obsluhovali zaměstnanci resortů a řada dobrovolníků, nyní ji spravují profesionální operátoři. K dispozici mají centrální informační manuál s nejčastějšími otázkami a odpověďmi ke koronaviru z různých oblastí, který vznikl díky spolupráci jednotlivých resortů.   

- Digitální/interaktivní karta - každý si ji může stáhnout do telefonu. Průběžně se v ní aktualizují všechny klíčové informace, které s pandemií koronaviru v ČR souvisí. 

- Data proti COVID - jde o aktivitu českých technologických firem a IT nadšenců. Poslední úspěch? Během jednoho dne se mezi lidmi vybralo 10 milionů korun na plicní ventilátory.

- NakupBezpecne.cz - možnost, jak si rychle a jednoduše zřídit on-line obchod s potravinami postavený na technologii, kterou poskytla společnost Rohlik.cz. Malé obchody na ní bezplatně dostanou technologie velkých online prodejců a zmírní tak riziko nákazy zaměstnanců. To vše s cílem zlepšit zásobování obyvatel potravinami.

- Mobilní aplikace Záchranka - nouzové „červené tlačítko“, které si lze naistalovat v chytrém telefonu, zadat vaše osobní údaje a v případě nouze rychle přivolat Zdravotnickou záchrannou službu a Horskou službu. Stiskem jednoho tlačítka současně voláte i odesíláte informace o poloze i další.

- sBazar.cz - speciální stránka, kde si lidé jako na tržišti mohou navzájem vypomoct například hlídáním dětí, šitím roušek, nošením potravin apod. Díky konkrétní nabídce a poptávce si mohou i jednotlivci jednoduše koupit, co potřebují.

- Pomoc sousedům - dobrovolníci pomáhají seniorům. Kdokoliv se může registrovat v některé z dobrovolnických sítí nebo na obecním úřadě a pomáhat tak seniorům například s nákupem, informovaností apod. Registrované dobrovolnictví snižuje riziko, že akce zneužijí „šmejdi“, kteří často nabízejí nepotřebné a předražené věci či služby. 

- Dáme roušky - interaktivní mapa, kde lze nalézt a propojit ty, co nabízejí látky s těmi, co šíjí roušky a těmi, co roušky potřebují. 

Další subjekty se do platformy SPOJUJEME ČESKO, která je ve správě agentury CzechInvest a vznikla díky týmu CovPoint, postupně zapojují. Jde o otevřený rozcestník technologií, služeb a platforem, které se spojily v boji s pandemií koronaviru. Aktuálně se chystá třeba propojení s přehledem projektů v rámci Czech Rise up, technologický transfer, COVID-19 indikativní test aj. Potvrzuje se tak, že efektivní využívání moderních informačních a komunikačních technologií je cestou, která byla už dříve velmi důležitá a v Česku dobře nastartovaná. Nyní za nouzového stavu je naprosto klíčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…