Ministerstvo spravedlnosti: Česká republika plní doporučení Skupiny GRECO, zlepšení se projeví napřesrok

16.04.2021 7:34

Skupina států proti korupci GRECO (General Activity Report) zveřejnila Výroční zprávu za rok 2020. Ta uvádí přehled aktivit, které Skupina v roce 2020 vykonala.

Ministerstvo spravedlnosti: Česká republika plní doporučení Skupiny GRECO, zlepšení se projeví napřesrok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Česká republika na plnění všech doporučení nyní usilovně pracuje a má částečně splněnou velkou část bodů, v rámci nichž už byly přijaty některé legislativní změny. Velkou část prací je však nutné ještě finalizovat. Zlepšení se tak projeví až ve výroční zprávě za rok 2021.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

V současné době jsou projednávány následující legislativní návrhy:

- Etický kodex člena Poslanecké sněmovny – návrh předložený předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem.
Projednávání bylo přerušeno z důvodu omezeného počtu členů Sněmovny na jednání v souvislosti s omezeními vyhlášenými v souvislosti s pandemií Covid-19 a bude pokračovat po jejich zrušení.

- Změna zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, která zavádí zejména transparentnější výběr soudců a předsedů soudů výběrovou komisí.
Sněmovní tisk 630 byl po projednání Sněmovnou, postoupen Senátu, který materiál Sněmovně vrátil k novému projednání s pozměňovacími návrhy.

- Změna zákona č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, která upravuje disciplinární řízení ve věcech soudců a státních zástupců zavedením možnosti odvolání k druhé instanci.
Projednává Sněmovna jako tisk 683.

- Změna zákona č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství,
Ministerstvo spravedlnosti vypracovalo v roce 2019.

Pravidelné činnosti Skupiny byly narušeny pandemií Covid-19, která neumožnila uspořádání hodnotících návštěv a celkově došlo i ke zpoždění projednání zpráv o plnění hodnocení členskými státy. Česká republika podávala zprávu o plnění doporučení 4. hodnotícího kola až v březnu 2021, k projednání tedy dojde nejdříve v říjnu a jakékoli zlepšení hodnocení České republiky se projeví až ve výroční zprávě za rok 2021.

Procentuální přehled splněných doporučení Českou republikou v této zprávě tedy odpovídá situaci za rok 2020, vůbec však neznamená, jak často mylně uváděla v loňském roce některá média, že by Česká republika byla nejhorší v boji proti korupci. Většina uložených doporučení hodnotící zprávou z roku 2016 budou splněna přijetím legislativních změn, které jsou v různých fázích projednávání. Po schválení těchto změn dojde ke splnění řady uložených doporučení i zlepšení procentuálního znázornění situace ČR v porovnání s ostatními členskými státy Skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…