Ministerstvo spravedlnosti: Ministr Pelikán podepsal v Hanoji smlouvu o předávání odsouzených osob

07.06.2017 22:35

Mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou dosud neexistoval smluvní základ, na jehož základě by bylo možné vzájemné předávání odsouzených osob k dalšímu výkonu trestu odnětí svobody ve svém domovském státu. Ve vztahu k zemím asijského kontinentu se jedná teprve o třetí dvoustrannou smlouvu umožňující předávání odsouzených osob.

Ministerstvo spravedlnosti: Ministr Pelikán podepsal v Hanoji smlouvu o předávání odsouzených osob
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Významnému úspěchu na poli mezinárodní justiční spolupráce ve věcech trestních předcházelo více než deset let expertních jednání. Hlavním přínosem dnes uzavřené smlouvy je možnost vykonat trest odnětí svobody ve státě, jehož je odsouzená osoba občanem a tedy v kulturně a jazykově blízkém prostředí, které usnadní resocializaci a snazší zapojení odsouzených osob do společnosti po vykonání uloženého trestu.

„Zvláště s ohledem na velké množství rozdílů mezi oběma státy v kulturním i sociálním prostředí je možnost resocializace v „domácím“ prostředí klíčovým faktorem,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministerstvo spravedlnosti v posledních letech evidovalo několik žádostí osob vietnamské státní příslušnosti, které žádaly o předání k výkonu trestu do Vietnamu. Jejich předání ale kvůli absenci příslušné smlouvy dosud nebylo možné.

Obě strany smlouvu podepsaly za účasti prezidentů zemí dnes v Prezidentském paláci v Hanoji. Jedná se o smlouvu, k jejíž ratifikaci prezidentem republiky je nutný souhlas Parlamentu.

Po podpisu bude proto předložena oběma komorám Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s její ratifikací. Poté bude možné si vzájemně vyměnit ratifikační listiny, přičemž smlouva vstoupí v platnost 60 dnů po výměně ratifikačních listin.

Dosud sjednala Česká republika takovou smlouvu pouze s Thajskem a se Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong. Absence příslušné mezinárodní smlouvy s Thajskem bránila možnosti předání Radka Hanykovicse a Emila Novotného, kteří byli v Thajsku v roce 1995, resp. 1996 zadrženi za pašování drog a následně odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody. Aby bylo možné požádat o jejich převzetí k výkonu trestu odnětí svobody v ČR, bylo nutné s Thajskem sjednat příslušnou mezinárodní smlouvu, kterou se díky intenzivnímu vyjednávání podařilo uzavřít v r. 2000 (v platnost vstoupila 24. 9. 2002). Předání obou odsouzených se následně uskutečnilo v lednu 2004.

K červnu 2017 je v českých věznicích 146 vietnamské státní příslušnosti ve vazbě a 306 osob ve výkonu trestu odnětí svobody (z toho 19 žen). Nejčastějším trestným činem je nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a jedy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…