Ministerstvo spravedlnosti: První případ vydání osoby z Korejské republiky do ČR

19.08.2023 16:13 | Tisková zpráva

Dne 16. 8. 2023 došlo k realizaci případu vydání (extradice) osoby trestně stíhané v České republice z Korejské republiky. Vydaná osoba, původem české státní příslušnosti, která následně nabyla státního občanství Korejské republiky, byla na základě mezinárodního pátrání a žádosti o vydání Ministerstva spravedlnosti ČR zadržena v červnu 2023 na území Korejské republiky.

Ministerstvo spravedlnosti: První případ vydání osoby z Korejské republiky do ČR
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Hledaná osoba je v České republice trestně stíhána pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, kterým měla být způsobena škoda ve výši téměř 7 mil. Kč. Trestnou činnost páchala v letech 2012 až 2013 a poté odcestovala do Korejské republiky, kde pobývala až do svého zadržení v červnu 2023.

Žádost o vydání byla Ministerstvem spravedlnosti ČR podána na základě Evropské úmluvy o vydávání. Korejské orgány vydání povolily v červenci 2023. Vydání bylo poté realizováno orgány Policie ČR.

Jedná se o první případ, kdy Ministerstvo spravedlnosti ČR požádalo Korejskou republiku o vydání osoby, přičemž s ohledem na specifické okolnosti případu a odlišnou právní úpravu Korejské republiky bylo nezbytné, aby všechny zúčastněné složky, včetně orgánů Policie ČR, českého soudu a státního zastupitelství a Velvyslanectví ČR v Soulu, vyvinuly maximální úsilí pro úspěšnou realizaci případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…