Ministerstvo spravedlnosti poprvé realizovalo vydání odsouzené osoby z Japonska do ČR

21.03.2019 9:49

15. března 2019 došlo vůbec k prvnímu případu vydání (extradice) osoby odsouzené v České republice k výkonu trestu odnětí svobody z Japonska. Vydaná osoba, čínský státní příslušník, byla na základě mezinárodního pátrání zadržena v říjnu 2018 na území Japonska. Ministerstvo spravedlnosti ČR proto obratem podalo nejprve žádost o předběžnou vazbu a následně žádost o vydání z Japonska do České republiky.

Ministerstvo spravedlnosti poprvé realizovalo vydání odsouzené osoby z Japonska do ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Hledaná osoba byla v České republice odsouzena v roce 2003 pro spáchání trestného činu dvojnásobné vraždy k trestu odnětí svobody na 12 let. Trestný čin spáchala již v roce 1998 a ihned poté odcestovala do Číny, kde se skrývala až do svého zadržení v Japonsku v říjnu 2018.

Žádost o vydání byla Ministerstvem spravedlnosti ČR podána na základě ujištění o vzájemnosti, neboť mezi Českou republikou a Japonskem není uzavřená dvoustranná smlouva o vydávání osob k trestnímu stíhání či výkonu trestu. Japonské orgány vydání povolily v únoru 2019. Vydání bylo poté realizováno orgány Policie ČR.

Jedná se o první případ, kdy Ministerstvo spravedlnosti ČR požádalo Japonsko o vydání osoby, přičemž s ohledem na specifické okolnosti případu a odlišnou právní úpravu Japonska bylo nezbytné, aby všechny zúčastněné složky, včetně orgánů Policie ČR a Velvyslanectví ČR v Tokiu, vyvinuly maximální úsilí pro úspěšnou realizaci případu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…