Ministerstvo spravedlnosti pořádá mezinárodní setkání expertů

12.01.2016 19:26

V pátek 22. ledna 2016 se na Ministerstvu spravedlnosti sejdou právničtí odborníci z několika evropských zemí, kteří se zabývají problematikou Evropské úmluvy o lidských právech. Hlavním účelem setkání bude diskuze nad obsahem odborné publikace, která bude výstupem série multilaterálních seminářů na téma „Evropská úmluva o lidských právech jako integrální součást soudní metodologie – odůvodnění soudních rozhodnutí“.

Ministerstvo spravedlnosti pořádá mezinárodní setkání expertů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo spravedlnosti se do uspořádání série těchto seminářů zapojilo v rámci dvoustranné spolupráce mezi Českou republikou a Norskem. Kromě expertů z uvedených dvou zemí se této iniciativy účastní odborníci z Polska, Rumunska a Litvy a zapojeni jsou i zástupci Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a Rady Evropy. Cílem seminářů je usnadnit používání Evropské úmluvy o lidských právech v soudních systémech jednotlivých států. Semináře jsou především určeny soudcům odvolacích a trestních soudů.

Odborná publikace bude sloužit zejména jako praktický manuál pro soudce, kteří při své práci využívají judikatury Evropského soudu pro lidská práva. Na jejím vzniku se podílí členové expertní skupiny, která je vedena Zdeňkem Kühnem, soudcem českého Nejvyššího správního soudu. Českou republiku v expertní skupině dále zastupuje Jan Kratochvíl, asistent soudce Ústavního soudu.

„Naše semináře reagují na to, že soudci mají často problémy pracovat s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva a aplikovat na jednotlivé případy metodologii tímto Soudem vytvořenou. Také z tohoto důvodu pracujeme s odborníky ze zahraničí na publikaci, která má usnadnit soudcům práci s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva,“ říká k cílům expertní skupiny její předseda Kühn.

K tomu doplňuje Vít Alexander Schorm, vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva: „Z hlediska funkčnosti celoevropského systému ochrany lidských práv a základních svobod je nejpodstatnější jejich uplatňování na vnitrostátní úrovni. Nejenom v naší zemi jsou tato práva a svobody pod ochranou soudní moci. Proto je také zapotřebí, aby se národní soudci seznámili se způsoby, jakými mohou Evropskou úmluvu správně promítat do své každodenní rozhodovací praxe. K tomuto cíli celá iniciativa směřuje.“

Na pražském setkání se bude rovněž podrobněji jednat o konkrétním obsahu nejbližšího semináře, který se bude konat 7. – 8. dubna 2016 v Bukurešti. První ze série seminářů se uskutečnil na konci září v polském Lublinu.

Náklady na účast českých expertů v této iniciativě jsou spolufinancovány z prostředků Fondu pro bilaterální spolupráci na programové úrovni – opatření „B“. Ministerstvo spravedlnosti může z tohoto fondu čerpat finanční prostředky, jelikož je partnerem Programu CZ 15 – Budování kapacit a spolupráce v justici a Nápravné služby včetně alternativních trestů, který je financovaný z Norských fondů 2009–2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…