Ministerstvo spravedlnosti rozšiřuje využití elektronických náramků

25.05.2015 16:32

Vláda na svém dnešním zasedání vyslovila souhlas s návrhem Ministerstva spravedlnosti, který počítá se zavedením možnosti kontrolovat v některých případech obviněné osoby prostřednictvím elektronického monitorovacího systému. Stávající právní úprava totiž umožnuje elektronické sledování pouze u osob odsouzených k trestu domácího vězení a u podmíněného propuštění s uloženou povinností zdržovat se v obydlí.

Ministerstvo spravedlnosti rozšiřuje využití elektronických náramků
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Využití elektronické kontroly i pro obviněné osoby zefektivní dohled nad dodržováním veškerých povinností a omezení, které soud ukládá v souvislosti s opatřeními nahrazujícími pobyt obviněného ve vazební věznici. Jedná se o případy, kdy je obviněný ponechán na svobodě nebo propuštěn z vazby na základě záruky důvěryhodné osoby anebo zájmového sdružení občanů, dohledu probačním úředníkem, písemného slibu obviněného nebo vydáním předběžného opatření.

„V řadě vyspělých zemí je kontrola obviněných osob přes elektronický systém standardní součástí trestní politiky. Přináší to výhody státu i obviněným. Mají-li soudy jistotu, že obviněný bude pod účinným dohledem i mimo vězeňskou budovu, je častěji nařizováno trestní stíhání na svobodě. Stát ušetří náklady spojené s držením obviněných za mřížemi a zároveň podpoří jejich (re)socializaci a prevenci proti recidivě tím, že se obvinění nedostanou do kontaktu s vězeňským prostředím, zůstanou v kontaktu s rodinou, přáteli, nepřijdou o práci apod. Pominout nelze ani skutečnost, že obviněná osoba není totéž co osoba odsouzená, proto by měl demokratický právní stát jednoznačně podporovat taková opatření, která respektují princip presumpce neviny, “ popsal hlavní přínosy rozšíření elektronické kontroly i na obviněné osoby ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Systém by měl naplno začít fungovat v průběhu příštího roku

Změnou trestních předpisů, jejíž účinnost je navrhována k 1. březnu příštího roku, dojde nicméně pouze k rozšíření právního rámce. Samotné nasazení systému elektronické kontroly odsouzených i obviněných do ostrého provozu se bude odvíjet od výsledku zadávacího řízení.

„Předpokládáme, že dodavatel elektronického kontrolního systému pro trestní justici bude vybrán nejpozději do konce letošního roku. Pokud v rámci zadávacího řízení nedojde k nějakým výrazným komplikacím, systém by měl naplno začít fungovat v průběhu příštího roku,“ uvedl k reálnému využívání tzv. náramků v praxi ministr Pelikán.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…