Ministerstvo spravedlnosti spustilo aplikaci pro vyhodnocení finančního zdraví podnikatelů

27.07.2023 13:07 | Tisková zpráva

„Nová aplikace nabízí podnikatelské veřejnosti jednoduchý, diskrétní a bezplatný nástroj, pomocí kterého získají přehled o míře a struktuře finančních problémů zatěžujících jejich podnikání. Účelem tohoto nástroje je zejména upozornit podnikatele na rizika ohrožující řádný provoz jeho obchodního závodu a motivovat ho včas přijmout ozdravná opatření odvracející podnikovou krizi,“ uvedl k nové aplikaci ministr Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti spustilo aplikaci pro vyhodnocení finančního zdraví podnikatelů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

„Potenciál daného mechanismu spočívá v šanci snížit počet případů, kdy intenzita podnikové krize překročí kritický úpadkový stav. V takovém případě totiž nezbývá než řešit nastalou situaci v rámci veřejného insolvenčního řízení, zatímco včasná reakce by podnikateli umožnila využít například nového institutu preventivní restrukturalizace a vyjednat s klíčovými věřiteli privátní restrukturalizační plán,“ doplňuje pak náměstek ministra Antonín Stanislav. 

Systém včasných varovných signálů vytvořili experti z Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze jako výstup výzkumného projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR, vlastní aplikaci Finanční zdraví vytvořili zástupci Ministerstva spravedlnosti ve spolupráci s externím dodavatelem. Jedná se o implementaci evropské směrnice 2019/1023 o restrukturalizaci a insolvenci a jejího požadavku zavést do českého právního řádu tzv. nástroje včasného varování.

„Uvedení Systému včasného varování do podnikatelské praxe je vítanou třešní na vrcholu dortu přijímaného zákona o preventivních restrukturalizacích. Díky němu si každá korporace může anonymně ověřit svou finanční stabilitu či své finanční zdraví, tak aby včasně předcházela problémům či jejich prohloubení. Letitá spolupráce Centra restrukturalizace a insolvence Harryho Pollaka při VŠE v Praze s Ministerstvem spravedlnosti pomohla díky týmu Fakulty podnikohospodářské připravit kvalitní modul, který tým ministerstva uvádí v těchto dnech do provozu jako webovou aplikaci. Věřím, že pomůže zejména menším a středním podnikům v jejich rychlé orientaci,“ dodává Antonín Stanislav.

Aplikace Finanční zdraví je dostupná z webové adresy ZDE.

Její použití předpokládá vložení údajů o konkrétních finančních ukazatelích, které lze většinou vyčíst z běžných účetních závěrek. Sofistikovaný algoritmus z vložených dat vyhodnotí například pravděpodobnost existence finanční tísně nebo míru mezery krytí. Pro maximální přehlednost jsou výsledky zvýrazněny barevnou škálou připomínající semafor – zelená barva znamená zdravou kondici, oranžová barva indikuje potenciální hrozbu a červená barva varuje před vážným rizikem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…