Ministerstvo spravedlnosti zahájilo dvoudenní odbornou konferenci o detenci migrujících dětí

25.09.2017 13:49

Ministerstvo spravedlnosti zahájilo dvoudenní mezinárodní konferenci s názvem „Detence migrujících dětí: spěje ke konci?,“ kterou pořádá v rámci předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy.

Ministerstvo spravedlnosti zahájilo dvoudenní odbornou konferenci o detenci migrujících dětí
Foto: Ministerstvo spravedlnosti
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán na mezinárodní konferenci „Detence migrujících dětí: spěje ke konci?“

Dvoudenní mezinárodní odbornou konferenci s názvem „Immigration Detention of Children: Coming to a Close? („Detence migrujících dětí: spěje ke konci?“) pořádá Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Radou Evropy v rámci předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy v Praze ve dnech 25. a 26. září 2017.

Cílem expertní konference je výměna odborných znalostí a zkušeností v klíčových oblastech relevantních pro danou problematiku, včetně mezinárodních lidskoprávních standardů, přístupů monitorovacích mechanismů a soudních i kvazisoudních orgánů, iniciativ podporujících ukončení detence migrujících dětí, účinných alternativ k detenci v migračním kontextu a dalších zkušeností z terénu vztahujících se k zajištění nejlepšího zájmu dítěte.

„Evropa zná migraci velmi dobře, téměř každý ji má ve své rodinné historii. V této souvislosti je velmi smutné, jak rychle mnozí zapomínají, že oni sami, nebo jejich předci, byli migranty a potřebovali pomoc. Nejvíce tyto události poznamenávají dětskou duši. A proto jsem přesvědčen, že v souvislosti s problematikou migrace se musíme zaměřit na to, abychom neubližovali dětem. Také proto, že kdybychom na to rezignovali, dopustíme, aby ve společnosti byli trvale traumatizovaní a poznamenaní lidé,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán na úvod konference.

Konference přivedla k jednomu stolu vysoce postavené aktéry, tvůrce politik, zástupce mezinárodních organizací, vládní experty, akademiky i občanskou společnost.

Mezi hlavní řečníky konference patří dnes i zítra komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks: „V průběhu mého pětiletého mandátu jsem navštívil mnoho detenčních míst. Některé měly více přijatelné podmínky, jiné méně. V každém případě jsem se ale na vlastní oči přesvědčil, že detence není místem pro dítě,“ uvedl komisař.

Řečníkem je také generální ředitel Rady Evropy pro lidská práva a rule of law Christos Giakoumopoulos, zvláštní představitel generálního tajemníka Rady Evropy pro migraci a uprchlíky Tomáš Boček, nebo členka Evropského výboru pro prevenci mučení a nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání Ivona Todorovska. O osobní zkušenosti z imigrační detence v dětském věku hovořila Pinar Aksu. V osmi letech strávila spolu se dvěma sourozenci dva měsíce v detenčním středisku, když její turečtí rodiče žádali o azyl ve Velké Británii. „Bylo s námi zacházeno jako se zločinci,“ uvedla nynější pracovnice v oblasti lidských práv. K diskuzi přispěje také expertka na psychologické dopady detence na děti.

Více informací:
http://dmcprague2017.justice.cz/
https://www.facebook.com/dmcprague2017
https://twitter.com/dmcprague2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.