Ministerstvo vnitra: ČR i nadále odmítá evropskou směrnici o zbraních

23.12.2016 8:36

Zástupci členských zemí Evropské unie v Bruselu odsouhlasili kompromisní verzi textu tzv. směrnice o zbraních, dojednanou mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady. Směrnice zpřísňuje pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní. Česká republika i nadále zastává názor, že návrh pod záminkou boje proti terorismu trestá legální držitele střelných zbraní, a proto ho odmítla podpořit.

Ministerstvo vnitra: ČR i nadále odmítá evropskou směrnici o zbraních
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Česká republika od samého začátku nesouhlasí s navrhovanými změnami směrnice a určité klíčové prvky považuje za věcně nevhodné, právně nejednoznačné a v některých případech nepřiměřené. Po celou dobu projednávaní návrhu směrnice a na různých úrovních zástupci ČR aktivně vystupovali proti tomuto návrhu a zasílali k textu řadu připomínek, které však nebyly zohledněny.

Česká republika dále připojila deklaraci, kde opět konstruktivně vysvětluje důvody svého nesouhlasu a obavy z navržených zákazů.

Deklarace České republiky

Deklarace České republiky k návrhu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění Směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní

Česká republika přivítala zahájení prací na změně Směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní, s cílem umožnit Evropské unii a jednotlivým členským státům lépe reagovat na současné bezpečnostní hrozby, zejména terorismus. Česká republika se aktivně a v konstruktivním duchu účastnila jednání o tomto návrhu a oceňuje, že v jejich rámci byly vyřešeny některé problematické body, jako například otázky definice hlavních části střelné zbraně nebo vzájemný vztah mezi Směrnicí a úmluvou CIP.

Česká republika nicméně, považuje určité klíčové prvky návrhu za věcně nevhodné, právně nejednoznačné a v některých případech nepřiměřené. Zatímco Směrnice by měla stanovit přísná, ale vynutitelná pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní, předložený návrh namísto toho zavádí pouze neefektivní zákazy. Technické a praktické aspekty těchto uspěchaně navrhovaných opatření také nebyly dostatečně posouzeny.

Česká republika zejména vyjadřuje zklamání nad nejasnými, nadbytečnými, příliš širokými a podle našeho názoru neuváženými zákazy některých poloautomatických zbraní. Jejich nabývání a držení by mělo být přísně regulováno, přestože nedávné teroristické útoky nebyly spáchány legálně drženými střelnými a jejich držiteli, kteří už v současné době podléhají přísnému dohledu příslušných státních orgánů. Naopak navrhovaný dalekosáhlý zákaz může mít za následek „odliv” značné části legálně nabytých a držených střelných zbraní do nelegální sféry nebo dokonce na černý trh a zvýšit tak počet zbraní, které jsou potenciálně dostupné teroristům a zločincům.

Podle názoru České republiky je stanovená implementační lhůta nepřiměřené krátká, s ohledem na nutnost provedení významné novelizace většího počtu národních předpisů. Krom uvedeného je třeba upozornit, že národní zákonodárce bude muset v národních předpisech také zohlednit prováděcí a delegované předpisy Komise, a to v ještě kratší době.

Konečně je Česká republika znepokojena tím, že v posledních fázích jednání nebyly členské státy dostatečně a včas informovány o posledních změnách textu a proto nemohly řádně zvážit jejich dopady.

Z těchto i dalších důvodů proto Česká republika nemůže schválit předložený návrh Směrnice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…